Seminar Caravaggio, Bernini & Gentileschi online

Vanwege de huidige situatie met het corona virus hebben we in overleg met elkaar en de locaties besloten om het seminar online te laten plaatsvinden.

Naar aanleiding van twee grote tentoonstellingen over Barok kunstenaars in het voorjaar & zomer van 2020, hebben kunsthistorici Wendy Fossen en Karin Haanappel de handen opnieuw ineen geslagen om een mooi en interessant seminar te organiseren. Wendy zal spreken over twee grote mannelijke meesters Caravaggio en Bernini naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam. Karin zal virtueel naar de National Gallery in Londen gaan om het werk van Artemisia Gentileschi te laten zien, aangevuld met werk van andere vrouwelijke kunstenaars uit deze periode. 

Caravaggio & Bernini in het Rijksmuseum Amsterdam
Meer informatie: https://www.rijksmuseum.nl/nl/caravaggio-bernini

Artemisia in de National Gallery London
Meer informatie: https://www.nationalgallery.org.uk/exhibitions/artemisia

Vanwege de uitbraak van het corona virus houden wij ons aan de voorschriften van de overheid en zal het seminar Caravagggio, Bernini & Gentileschi niet in Tilburg (universiteit) en Den Haag (Kunstmuseum) plaatsvinden, maar online. Wendy en Karin zullen hun lezingen (2 uur per lezing) op video opnemen. De lezingen, voorzien van allerlei aanvullingen, zullen vanaf 1 april 2020 beschikbaar zijn in de besloten online leeromgeving van de Kunstgeschiedenis Academie. Je krijgt persoonlijke inloggegevens om de online leeromgeving in te kunnen en daar het seminar te bekijken. De toegang tot het online seminar is 6 maanden waardoor je ruim de tijd hebt om te genieten van alle verhalen en prachtige kunstwerken. 

Heb je nog vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!
Alle mensen die een kaartje hadden gekocht voor het seminar op locatie hebben van ons een mail gekregen en kunnen het seminar online volgen. Bij aanschaf van je ticket voor Tilburg of Den Haag was de voorwaarde van kracht dat annuleren is niet mogelijk is, deze voorwaarde geldt nog steeds.

Datum: beschikbaar vanaf woensdag 1 april 2020 
Lezing 1  Caravaggio & Bernini door Wendy Fossen
Lezing 2  Artemisia Gentileschi & vrouwelijke barok kunstenaressen door Karin Haanappel
Prijs: € 65,00 p/p

Wil je het seminar volgen? Meld je aan via een van onderstaande knop.

Aan het woord:

Mijn naam is Wendy Fossen en als freelance kunsthistorica ben ik werkzaam binnen mijn bedrijf Casa dell’Arte. Na meer dan tien jaar in het bedrijfsleven heb ik er voor gekozen om mijn hart te volgen. Als klein kind wilde ik altijd graag archeologie studeren omdat ik door mijn ouders werd mee gesleept langs de opgravingen van o.a. Pompeï, Rome en Mycene. Eenmaal groot maak je een verstandelijke keuze in de hoop daar goed aan te doen. Mijn doctoraal studie Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en mijn Master International Relations aan de University of Canterbury hebben mij gevormd en opgeleid, maar de liefde ging nog steeds uit naar de kunsten.
Nadat ik zelf kinderen had gekregen ontstond de behoefte hen ook op sleeptouw te nemen en van alles te laten zien. Een mooi excuus om dan eindelijk mijn passie te volgen en Kunstgeschiedenis te gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Het was geen sinecure om naast het gezin en een normale werkweek te studeren, en ben mijn Kees eeuwig dankbaar dat hij het voor mij mogelijk maakte! Nog vóór de bul op zak was, heb ik mijn baan als Procesmanager bij KPN opgezegd en ben ik als freelance Kunsthistorica aan de slag gegaan. 
Inmiddels verzorgt Casa dell’Arte rondleidingen, lezingen, cursussen en stadswandelingen voor talloze opdrachtgevers door het hele land heen. Tevens werk ik als museumgids in het Kunstmuseum en het Mauritshuis in Den Haag. Bovendien ben ik ook werkzaam reisleider bij SRC Reizen en SNP Natuurreizen en begeleid ik cultuur- en wandelreizen in heel Europa.

Aan het woord:

Mijn missie is een egalitaire kunstgeschiedenis uit te dragen. Een kunstgeschiedenis waar mannelijke kunstenaars op gelijkwaardige voet staan met vrouwelijke kunstenaars. Een kunstgeschiedenis die start met de vroegste kunstuitingen van de moderne mens in prehistorische tijden toen er nog balans was. Zolang wij deze kennis niet hebben, kan deze ook niet tot voorbeeld dienen. Met als gevolg dat we een gekleurd geschiedenisbeeld voorgeschoteld krijgen. Het is de hoogste tijd om het verleden in het juiste perspectief te beschouwen zodat we naar een toekomst in balans kunnen groeien!

Omdat we een eenzijdig verhaal krijgen vanuit de male-gazed kunstgeschiedenis, draag ik HERSTORY uit. Dit doe ik o.a. door publicaties zoals mijn boeken Het Parijs van Isis (www.parijsvanisis.nl) en Herstory of Art (www.herstoryofart.nl) en Herstory Magazine, online kunstgeschiedenis (bijv. www.ancientherstory.nl en www.storyofart.nl) en lezingen op locatie (zie deze website en bijv. www.kunsthistorischesalon.nl).

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing