online themadag

Herstory of Art

beschikbaar in onze online leeromgeving

Op wereld vrouwendag 8 maart 2012 verscheen de eerste druk van Herstory of Art. In de ochtend was ik te gast bij KoffieMax om met Myrna Goossen te praten over vrouwelijke kunstenaars. Een fijn en gezellig gesprek! Dezelfde avond werd Herstory of Art gelanceerd in een uitverkocht Singer Theater in Laren. Kortom een dag met een gouden randje.

Het boek Herstory of Art is heel goed ontvangen en heeft alleen maar positieve recensies gekregen. Hieronder de Biblion recensie Deze vlot geschreven, goed geïllustreerde en speels vormgegeven publicatie vol eyeopeners is alvast verplichte kost voor iedereen die met kunst te maken heeft.

De eerste druk van Herstory of Art is in 2012 verschenen, volledig uitverkocht en ook tweedehands niet verkrijgbaar. Een geheel herziene, nieuwe uitgave wordt verwacht. 

Het is de hoogste tijd om alle vergeten vrouwelijke kunstenaars weer een gezicht en een stem geven, hun werken in het juiste perspectief te plaatsen en een evenwaardige kunstgeschiedenis uit te dragen! Om het hiaat en gebrek aan juiste kennis omtrent vrouwelijke kunstenaars op te vullen, heb ik besloten een online themadag samen te stellen rondom Herstory of Art – een onderwerp waarin ik mij vanaf 1993 heb gespecialiseerd en de aanzet is geweest in 2009 om het Instituut voor Vrouwelijke Kunstgeschiedenis op te richten: www.artedelledonne.nl

Het Boek
www.herstoryofart.nl
Michelangelo, Caravaggio, Rodin, Picasso – wie kent ze niet? Anguissola, Gentileschi, Claudel, Goncharova – wie kent ze wel? Samen met veel anderen hebben zij een bijdrage geleverd aan de geschiedenis der kunsten. Vrouwelijke kunstenaars zijn echter vaak in de vergetelheid geraakt of in de schaduw gebleven van ‘de grote meesters’. Immers, de kunstgeschiedenis is hoofdzakelijk gericht op ‘dead white male artists’. Het is nog steeds overduidelijk zijn verhaal (his story) dat de canon van de kunstgeschiedenis bepaalt.

In de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw kwam er vanuit de feministische hoek grote kritiek op deze manier van wetenschap bedrijven. Er werd gezocht naar vrouwelijke kunstenaars en ze werden gevonden. In 1971 onderzocht Linda Nochlin ‘why have there been no great women artists’. Met de nadruk op ‘great’, want inmiddels waren er wel honderden vrouwelijke kunstenaars teruggevonden, maar geen van hen stond op gelijk niveau met ‘de grote meesters’. Talent alleen is dus niet genoeg. Volgens Nochlin heeft dit vooral te maken met de eeuwenlange uitsluiting van vrouwen van het kunstonderwijs en het in stand houden van de heersende beeldvorming en machtsverhoudingen in de kunst.

Vandaag de dag is er nog steeds geen sprake van gelijkwaardigheid tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars. Zolang wij uitsluitend de traditionele canon der (kunst)geschiedenis voorgeschoteld krijgen, blijft de geschiedenis er een van helden en overwinnaars, van oorlogen en rooftochten. Ook de mythe van het ‘oerpatriarchaat’ wordt dan in stand gehouden. In ‘Herstory of Art’ ontrafelt kunsthistorica Karin Haanappel deze mythe. Zij laat ons een heel andere wereld ervaren, een wereld waarvan ook vrouwen deel uitmaken en waarin niet-westerse en prehistorische culturen eveneens van belang blijken te zijn. Door te starten met de vroegste kunstuitingen in de oude steentijd en vervolgens de vrouwelijke kunstenaars op de kaart te zetten tot het moment waarop de canon van de kunstgeschiedenis voor het eerst werd geschreven, plaatst zij haar verhaal van de kunst (her story of art) naast zijn verhaal van de kunst (his story of art). De focus ligt vooral op Europa, gezien vanuit een egalitair perspectief, zodat zichtbaar wordt dat kunst van meet af aan is gemaakt door mensen: mannen én vrouwen.

Programma ONLINE Themadag Herstory of Art 

Inleidende lezing: Herstory of Art
Lezing 1:  oude & nieuwe steentijd
Lezing 2:  preklassieke & klassieke kunst
Lezing 3:  middeleeuwen & renaissance
Lezing 4:  nieuwe tijd & modernisme 

Datumon-demand beschikbaar in onze online leeromgeving. Opnames van ruim 6 uur video’s (en aanvullingen) uit december 2020
Je krijgt drie maanden toegang tot de opnames van de lezingen (inclusief aanvullingen). 
Docent: Karin Haanappel
Prijs: van € 65,00 voor € 45,00 p/p 
Deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar. No refunds.

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Aanmelden voor de online themadag Herstory of Art kan door op onderstaande knop te klikken.

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing