Online seminar lezing Artemisia Gentileschi

Samen met mijn college Wendy Fossen van Casa dell’Arte organiseer ik regelmatig boeiende seminars op locatie. Zo hadden wij samen in de planning om een prachtige dag te organiseren over twee tentoonstellingen in het voorjaar van 2020, te weten:

Caravaggio & Bernini in het Rijksmuseum Amsterdam
Meer informatie: https://www.rijksmuseum.nl/nl/caravaggio-bernini

Artemisia in de National Gallery London
Meer informatie: https://www.nationalgallery.org.uk/exhibitions/artemisia

De situatie in de wereld heeft onze planning veranderd waardoor het seminar op locatie een seminar online is geworden. Mijn gedeelte van dit seminar ging over Artemisia Gentileschi en heb ik op woensdagmiddag 1 april live gegeven via ons webinarsysteem in aanwezigheid van deelnemers van ons seminar. De opname staat in onze online leeromgeving en uiteraard is het Barok seminar van Wendy en mij nog steeds te volgen, het is immers niet meer tijd of locatie gebonden. Meer informatie over dit online seminar, KLIK HIER

Op verzoek van velen bestaat nu ook de mogelijk om alleen de Artemisia lezing te volgen. Deze lezing is, inclusief welkomswoord aan het begin en het beantwoorden van vragen aan het eind, ruim 3,5 uur! Bovendien heb ik nog voor ruim 3 uur aanvullende video’s toegevoegd van de National Gallery en de BBC. De lezing is beschikbaar in onze online leeromgeving. Na aanmelding en betaling krijg je direct toegang en kun je 3 maanden genieten van deze lezing. Omdat het een losse lezing is, is het niet mogelijk om te annuleren. Deelname is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. 

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar het Team en ze zullen je zo snel mogelijk antwoorden. teamkarinhaanappel@gmail.com

 

Wil je de online seminar lezing over Artemisia volgen?

Meld je aan via  onderstaande knop.

Artemisia Gentileschi (1593-1654) – La Pittora

Op 8 juli 1593 werd Artemisia als oudste dochter van de schilder Orazio Gentileschi en zijn echtgenote Prudentia di Montone in Rome geboren. Wanneer Artemisia op 12-jarige leeftijd haar moeder verliest (tijdens een zwangerschap) moet zij de zorg dragen voor haar jongere broertjes Francesco (1597), Giulio (1599) en Marco (1604). Twee andere broertjes waren al eerder overleden in 1601 en 1603. Vanaf 1608 worden de kinderen opgeleid in het atelier van hun vader en blijkt Artemisia de meest getalenteerde van alle Lomi kinderen. Dat niet iedereen van haar talent gecharmeerd is, wordt duidelijk in de rechtszaak die haar vader heeft aangespannen tegen Agostino Tassi die Artemisia meermaals heeft verkracht. Na een maandenlang proces wordt Tassi op 27 november 1612 schuldig bevonden. De originele stukken van het proces zijn in 1876 gevonden door Antonino Bertolotti en geven een gedetailleerd verslag van de gruwelijkheden die Artemisia heeft moeten ondergaan tijdens de rechtszaak om haar onschuld te bewijzen. Deze stukken bevinden zich nu in het archief in Rome.

In 1613 vertrekt ze naar Florence waar ze, inmiddels gehuwd met de 11 jaar oudere Pierantonio Stiattesi, haar carrière start als zelfstandig schilder én moeder wordt van vijf kinderen. Tot haar grote verdriet zullen vier kinderen op zeer jonge leeftijd overlijden. In Florence werkt Artemisia als professioneel kunstenaar. Ze krijgt o.a. opdrachten van de groothertog van Toscane, Cosimo II de Medici, en van Michelangelo Buonarroti de jongere. Op 19 juli 1616 is Artemisia Gentileschi de eerste vrouw die lid wordt van de Accademia delle Arti del Disegno di Firenze.

In 1620 vertrekt ze met haar man en nog levende kinderen weer naar Rome. Daar komt Artemisia in contact met de Franse schilder Simon Vouet en zijn vrouw de schilderes Virginia Vezzi. Ook ontmoet Artemisia de Schildersbent waar o.a. de Utrechtse kunstenaars Dirck van Baburen en Gerrit van Honthorst deel van uitmaken. Uit een briefcorrespondentie die in 2011 is ontdekt, blijkt dat Artemisia niet alleen een hartstochtelijke relatie had met Francesco Maria Maringhi (1593-1653), maar ook dat zij veel opdrachtgevers had en gezien werd als een professioneel kunstenaar. Na Rome en een paar jaar Venetië vertrekt Artemisia in 1630 naar Napels. Hier zal zij niet lang na 1654 overlijden. Tussen 1638 en 1640 verblijft ze in Londen om het werk van haar vader over te nemen die hofschilder bij koning Charles I en in 1639 overlijdt. Orazio Gentlischi ligt begraven in Queen’s Chapel in Somerset House. Van Artemisia’s laatste jaren is helaas weinig bekend. Het laatste teken van leven dateert uit 1654.

In mijn lezing zal ik haar werk en ontwikkeling tot vrouwelijke pionier van de barokschilderkunst bespreken en vertellen hoe Artemsia zich losmaakt van de stijl van haar vader en een persoonlijke manier van uitdrukken realiseert. Een manier die duidelijk blijk geeft van een female gaze. Haar werk is onlosmakelijk verbonden met haar leven, zoals bij veel kunstenaars het geval is, maar dient ook gezien te worden binnen de context van de tijd waarin zij leefde: de tijd van de contrareformatie ofwel de barok.
In 3,5 uur tijd neem ik je mee door 17e eeuws Italië (Rome, Florence, Venetië, Napels) met een uitstapje naar Londen. Je maakt kennis met de kracht en het doorzettingsvermogen van Artemisia die ondanks de problemen in haar leven (verkrachting, gruwelijkheden tijdens de rechtszaak, vroege dood van 4 van haar 5 kinderen…etc.) in staat is geweest om haar pijn en emoties te sublimeren in meesterwerken. Artemisia Gentileschi was een groots Pittora !

© 2020
Kunsthistorica Karin Haanappel

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing