Drieluik Sofonisba Anguissola in Context

Enkele topstukken van Sofonisba Anguissola zijn tot 11 juni 2023 te bewonderen in het Rijksmuseum Twenthe Enschede. Het is werkelijk een prachtige expositie die ik iedereen aanraad te bezoeken, je zult zeker niet teleurgesteld worden. Voor een korte impressie verwijs ik naar het inkijkje dat ik via een Facebook-live heb gegeven tijdens de pers vertoning op 10 februari en hieronder te bekijken is.

Het is de eerste solotentoonstelling in Nederland rond het leven en oeuvre van Sofonisba Anguissola (1535-1625) die gezien kan worden als een van de meest excellente vrouwelijke kunstenaars uit de Italiaanse renaissance of beter gezegd Europese renaissance. Anguissola is weliswaar in Cremona geboren en in Palermo gestorven, maar zij heeft enkele jaren in Madrid doorgebracht en was daar zeer toonaangevend. Niet voor niets wordt zij na haar dood omschreven als La più illustre Pittrice d’Europa (de meest roemrijke vrouwelijke schilder van Europa).

Hoewel zij door Giorgio Vasari expliciet wordt genoemd in zijn Le vite de’ più eccellenti pittori, scultori e architettori (1568) en Anthony van Dyck haar bezoekt op Sicilië (1624) en daar uitgebreid verslag van doet, is Anguissola voor de meeste Nederlanders nog steeds een goed bewaard geheim. Reden om deze grote dame in de juiste context te plaatsen en daarbij niet alleen haar leven en oeuvre onder de loep te nemen, maar ook aandacht te besteden aan haar vrouwelijke tijdgenoten en het feit waarom zij allemaal in de vergetelheid zijn geraakt. Kunstgeschiedenis is namelijk niet alleen een his story of art, maar ook een her story of art. Tijd voor eerherstel.

Reis drie bijeenkomsten met mij mee door het Europa van de zestiende en zeventiende eeuw en geniet van de prachtige werken en verhalen waardoor de vrouwelijke kunstenaars – Sofonisba Anguissola in het bijzonder – weer een stem en gezicht krijgen!

Het Drieluik is live gegeven via ons webinarsysteem in de periode april-mei 2023 en on-demand beschikbaar. Je krijgt drie maanden toegang tot de drie lezingen & vele aanvullingen.

Drieluik Sofonisba Anguissola in Context     on-demand

Tijdens de drie online lezingen neem ik je mee naar het Europa van de 16e en 17e eeuw en ontdekken we samen vele talentvolle vrouwelijke kunstenaars en Sofonisba Anguissola in het bijzonder. Wees welkom om mee te reizen!

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: on-demand beschikbaar. Je hebt drie maanden toegang tot de opnames van de lezingen en alle aanvullingen. 
Docent: Karin Haanappel
Duur: ca. 2 uur per lezing
Prijs: € 75,00 p/p (in plaats van € 105,00 p/p) voor het drieluik

Deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar. No refunds.

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina). 

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing