Petra Thijs schreef de roman Schaduwlicht na ruim tien jaar diepgravend onderzoek. Medio september 2022 nodigde zij mij uit deel te nemen aan een driedelige podcast rondom Victorine Meurent (1844-1927). Haar boek kreeg ik cadeau en las ik in een ruk uit. Tijdens het lezen raakte ik enorm geïnspireerd om Victorine onderwerp te maken van een Kunst van de Maand online lezing en Haar Verhaal in Context te plaatsen, waarbij uiteraard ook aandacht voor kunstenaars als Manet, Stevens, Morisot, Bernhardt.

Victorine Meurent is de geschiedenis ingegaan als de vrouw die model stond voor Manets bekendste werken: Déjeuner sur l’herbe en L’Olympia. Deze historische roman verkent feiten en fictie in Victorines leven en verweeft ze tot een boeiend verhaal over feminisme en geschiedvervalsing. Hij gaat uit van de hypothese dat Victorine een veel grotere rol gespeeld heeft in de totstandkoming van Manets meesterwerken dan tot nu toe werd aangenomen. En hij belicht ook hoe de geschiedschrijving van Tabarant, de eerste biograaf van Manet, zich verhoudt tot wat er zich in werkelijkheid heeft afgespeeld.

Schaduwlicht volgt het leven van Victorine in haar dagelijkse strijd om respect af te dwingen als vrouw, model en schilderes in een mannenwereld waarin vooral goede afkomst telt.

Een romandebuut dat leest als een wandeling door het artistieke Parijs van de negentiende eeuw in het gezelschap van Manet, Sarah Bernhardt, Baudelaire, Berthe Morisot en Alfred Stevens.

De online lezing is live gegeven op dinsdagavond 22 november 2022 en nu on-demand beschikbaar. Je hebt een maand toegang tot de opname van de lezing (inclusief aanvullingen) in de besloten online leeromgeving van de Kunstgeschiedenis Academie. Zolang de voorraad strekt is de roman van Petra Thijs met korting mee te bestellen bij aanmelding voor de lezing.

Online lezing: Victorine Meurent in Context     on-demand

In deze online lezing staat Victorine Meurent centraal. Niet alleen als model van Edouard Manet of Alfred Stevens, maar vooral als kunstenaar in een periode dat vrouwen in het publieke domein als publiek eigendom werden beschouwd. Victorine stond ‘haar mannetje’ maar werd weggeschreven uit de kunstgeschiedenis. Tijd voor eerherstel, met grote dank aan het diepgravende onderzoek van Petra Thijs. Herstory of Art needs to be told. 

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: on-demand beschikbaar (opname 22 november 2022)
Je hebt een maand toegang tot de opname van de lezing en alle aanvullingen.
Docent: Karin Haanappel
Duur: ca. 2,5 uur 
Prijs: € 35,00 p/p voor de online lezing. Deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar. 

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).

Tijdens je aanmelding heb je de mogelijkheid om het boek Schaduwlicht met korting aan te schaffen (zolang de voorraad strekt). 

Podcast Schaduwlicht (3 delen)

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing