Ongetwijfeld ben je bekend met de naam Giorgio Vasari – zeker als je de stad Florence hebt bezocht – en denk je aan de Italiaanse renaissance bij het horen van zijn naam. Hij was het die dit begrip voor het eerst noemde in zijn Levens van de meest prominente schilders, beeldhouwers en architecten. In 1550 verscheen de eerste uitgave van dit boek dat in de kunsthistorische volksmond bekend is geworden als Le Vite (de levens). In zijn boek beschrijft Vasari hoe de kunst zich vanaf de vroege dertiende eeuw ontwikkelt en tot een ultiem hoogtepunt komt in het werk van zijn grote held (en tijdgenoot) Michelangelo Buonarroti. Hij spreekt over een rinascita – een wedergeboorte –  van een manier van creëren die eeuwen in duisternis was gehuld en gelukkig in zijn eigen tijd weer volop in het licht kwam te staan.

Toen ik kunstgeschiedenis studeerde in Utrecht (1990-1994) heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Le Vite en ontdekte dat Vasari naast schrijver ook een belangrijk kunstenaar is geweest aan het hof van de Medici in Florence. Nog steeds zijn er wandschilderingen van hem te bewonderen in het Palazzo Vecchio en de koepel van de Dom. Ook is hij verantwoordelijk geweest voor menig bouwproject zoals het Uffizi en de Corridoio Vasariano. Tijdens mijn studie deed ik een poging om Le Vite in de originele Italiaanse taal te lezen, maar heel eerlijk gezegd, ik had ook een Engelse en Nederlandse vertaling in mijn bezit. Aangezien het universitaire kunsthistorische onderwijs een duidelijke His Story is, is er destijds met geen woord gerept over de vrouwelijke kunstenaars die Vasari in de tweede editie van Le Vite noemt. Ik kwam erachter tijdens het onderzoek voor mijn boek Herstory of Art dat in 2012 voor het eerst werd uitgegeven. Deze vrouwen werden uiteraard genoemd in de originele Italiaanse uitgave, ook in de Engelse vertaling, maar niet in de Nederlandse vertaling. In de zomer van 2011 heb ik vervolgens een Duitse en Franse vertaling aangeschaft en gelukkig werden de vrouwen daar ook genoemd. De Nederlandse vertaling is een selectie uit 1990-92 van Henk van Veen, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen en vertaald door Anthonie Kee. Laat ik voor nu zeggen, deze selectie is typerend voor het Nederlandse kunsthistorisch onderwijs en dus ook voor de museale wereld in ons land waar veel afgestudeerden terecht zijn gekomen. Hoogste Tijd voor verandering. We leven in 2022, een tijd van zichtbaarheid. Daarom geef ik op maandag 11 juli 2022 om 11.00 uur een online lezing over de vrouwelijke kunstenaars die Vasari heeft genoemd in zijn Vite. Ik neem je mee naar het Florence van de zestiende eeuw waar we kennismaken met Plautilla Nelli. Daarna reizen we naar Bologna en Cremona om Properzia de’ Rossi en Sofonsiba Anguissola te ontmoeten.

De online lezing Vasari over vrouwelijke kunstenaars heb ik live gegeven via ons webinarsysteem op maandag 11 juli 2022 en is on-demand beschikbaar. Deze lezing brengt La Bella Italia bij je thuis, het enige wat je hoeft te doen is genieten dolce far niente (zalig niets doen). 

Online lezing: Vasari over vrouwelijke kunstenaars    on-demand

In deze online lezing neem ik je mee naar Florence, Bologna en Cremona om de vrouwelijke kunstenaars te ontdekken die Giorgio Vasari heeft genoemd in zijn boek Le Vite. Deze lezing is een prachtige aanvulling op de basiscursus kunstgeschiedenis The Story of Art, maar sluit ook goed aan bij het Ancient Herstory Programma

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: on-demand beschikbaar. Je hebt een maand toegang tot de opname van de lezing en alle aanvullingen in onze online leeromgeving
Docent: Karin Haanappel
Duur: 3,5 uur
Prijs: € 35,00 p/p (deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar) 
Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina). 

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing