Thérèse Schwartze: haar klant was koning

Op 20 december is het precies 170 jaar geleden dat de Nederlandse portrettiste Thérèse Schwartze (1851-1918) het levenslicht aanschouwde. Reden om een online lezing te geven over deze talentvolle en beroemde kunstenares. Bovendien is er in Museum Paul Tétar van Elven in Delft een kleine, maar hele fijne tentoonstelling te zien met ruim 50 werken van Schwartze (tot 27 februari 2022) waar deze lezing een mooie inleiding op is.

Hoewel de naam Thérèse Schwartze tegenwoordig niet iedereen meer iets zegt, was zij tijdens haar leven zeer succesvol in binnen- en buitenland. Het tekenen en schilderen kreeg zij met de paplepel ingegoten. Haar vader was portretschilder en heeft zijn dochter het vak met bijgebracht. Vele uren heeft ze moeten zwoegen terwijl hij haar klaarstoomde voor het keiharde kunstenaarsbestaan. Na de dood van haar vader in 1874 werd Thérèse de kostwinner van het gezin Schwartze terwijl haar moeder, zolang zij leefde, de financiën bleef beheren.

In Nederland wist Schwartze het koningshuis en de beau-monde met veel allure in beeld te brengen. Zij verdiende hier miljoenen mee wat haar de status van professioneel en onafhankelijk kunstenaar gaf. In het buitenland werden haar werken regelmatig getoond op diverse tentoonstellingen en had zij ook belangrijke opdrachten. In 1888 kreeg zij van de Galleria degli Uffizi in Florence de eervolle uitnodiging om een zelfportret in te zenden. Het portret, waarop ze zich ‘aan het werk’ afbeeldde, oogstte grote bewondering en won in 1889 de Gouden Medaille op de Wereldtentoonstelling in Parijs.

Op maandag 20 december 2021 gaf ik om 11 uur, live via ons webinarsysteem, de lezing Thérèse Schwartze, haar klant was koning. De lezing is on-demand beschikbaar.

Online lezing: Thérèse Schwartze (on-demand)

In deze online lezing neem ik je mee naar Amsterdam, tweede helft van de negentiende eeuw, en zullen we samen het leven & oeuvre van Thérèse Schwartze onder de loep nemen. Uiteraard met wat uitstapjes naar Parijs zoals zij zelf ook deed. Samen genieten van kunst & cultuur.

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: on-demand beschikbaar in onze online leeromgeving (opname van maandag 20 december 2021). Je krijgt 1 maand toegang tot de opname van de lezing (inclusief aanvullingen). 
Docent: Karin Haanappel
Duur: ruim 2,5 uur
Prijs: € 35,00 p/p (deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar)
Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina). 

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing