Tatiana de Rosnay is een van mijn favoriete schrijfsters. Toen zij een boek schreef over de kunstenares Tamara de Lempicka wilde ik dit natuurlijk lezen. Aanvankelijk was daar alleen de prachtig vormgegeven Franstalige uitgave, maar sinds oktober 2022 is er een fraaie Nederlandse vertaling. Reden om een online lezing te geven over La Reine des Années folles, het boegbeeld van de (ware) Nieuwe Vrouw!

 

In het voetspoor van Tamara de Lempicka
Tamara de Lempicka (1898-1980) groeide op in het destijds zeer mondaine Moskou en Warschau, maar moest tijdens de Russische Revolutie naar Parijs vluchten. De vijfentwintigjarige bohemienne voelde zich als een vis in het water tussen de kunstenaars van Montparnasse. Tussen haar cocktailparty’s, bezoeken aan nachtclubs en seksuele avontuurtjes door schilderde ze als een bezetene, op de been gehouden door cocaïne. Om aan het opkomende fascisme te ontsnappen, vestigde ze zich in New York, waar ze haar extravagante levensstijl voortzette.

Sinds schrijfster Tatiana de Rosnay op haar vijftiende een schilderij zag van de Poolse art-decokunstenares Tamara de Lempicka, is zij altijd gefascineerd geweest door De Lempicka’s werk en haar leven: achter het stuur van haar groene Bugatti is de koningin van de roaring twenties bezig haar eigen legende te creëren, bestaande uit schandalen en geheimen, absolute elegantie en voortdurende ballingschappen.

Hoewel haar werk enkele decennia in de vergetelheid is geraakt, heeft zij sinds de jaren tachtig weer grote erkenning gekregen en hangt haar werk in toonaangevende musea over de hele wereld.

Een leven groter dan het leven zelf, dat bestsellerauteur Tatiana de Rosnay al even gepassioneerd beschrijft in Tatiana over Tamara. In het voetspoor van Tamara de Lempicka.

De online lezing wordt live gegeven via ons webinarsysteem op zondagmiddag 18 december 2022 en is na afloop on-demand beschikbaar. Je hebt een maand toegang tot de opname van de lezing (inclusief aanvullingen) in de besloten online leeromgeving van de Kunstgeschiedenis Academie.

 

Online lezing: Tamara de Lempicka in Context     on-demand

In deze online lezing staat Tamara de Lempicka (1898-1980) centraal. Uitgangspunt is de Nederlandse vertaling van een werkelijk prachtig boek geschreven door Tatiana de Rosnay.

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: on-demand beschikbaar (opname 18 december 2022) 
Je hebt een maand toegang tot de opname van de lezing en alle aanvullingen.
Docent: Karin Haanappel
Duur: ca. 2,5 uur 
Prijs: € 35,00 p/p voor de online lezing. Deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar. 

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing