Najaar 2023 verscheen de roman ‘Miss Guggenheim’ van Leah Hayden in Nederlandse vertaling. Een heerlijk boek dat je meesleept in het bruisende leven van Peggy Guggenheim (1898-1979), een vrouw die leefde voor haar kunstcollectie. Het accent in de roman ligt op de periode na de Tweede Wereldoorlog en de roman speelt zich afwisselend in New York en Venetië af. Een fascinerend verhaal waarin een al even fascinerende kunstcollectie en dito vrouw aan de lezer gepresenteerd worden. Talrijke kunstenaars en hun werken komen langs en in het bijzonder Max Ernst, met wie Peggy een kortstondig huwelijk heeft gehad. Om het geheel in context te plaatsen, heb ik besloten om een bruisende online lezing te geven met de roman ‘Miss Guggenheim’ als uitgangspunt. Wees welkom!

De roman over het leven van kunstverzamelaarster Peggy Guggenheim
zij die leefde voor de liefde en de kunstwereld veranderde 

Lissabon, 1941: kunstverzamelaarster en mecenas Peggy Guggenheim en haar nieuwe liefde, de schilder Max Ernst, slagen er eindelijk in om de oorlog in Europa te ontvluchten en naar de VS te emigreren. Maar zodra hij in New York aankomt, wordt Max gearresteerd als een vijandig vreemdeling, en vreest Peggy dat haar minnaar terug naar Duitsland wordt gestuurd.

Tegelijkertijd doet ze er alles aan om haar grote droom waar te maken: haar eigen galerie, Art of This Century, opzetten, waar ze haar collectie Europese moderne kunst wil exposeren. De weerstand waartegen Peggy moet vechten is groot, en haar relatie met Max dreigt daaraan ten onder te gaan…

Miss Guggenheim is een ontroerende roman over het bijzondere en veelbewogen leven van Peggy Guggenheim, de fascinerende en moedige galeriehoudster die de abstracte kunst hielp doorbreken in de Verenigde Staten.

Op woensdag 8 mei 2024 gaf ik de online lezing over Peggy Guggenheim via ons webinarsysteem, de lezing is on-demand beschikbaar. Je krijgt een maand toegang tot de opname van de lezing (inclusief aanvullingen) in de besloten online leeromgeving van de Kunstgeschiedenis Academie.

Online lezing: Peggy Guggenheim      on-demand beschikbaar

In deze online lezing staat kunstverzamelaarster Peggy Guggenheim (1898-1979) centraal. Aanleiding voor de lezing is de roman ‘Miss Guggenheim’ van Leah Hayden, in Nederlandse vertaling uitgegeven door Uitgeverij Orlando. Het is niet noodzakelijk om de roman voorafgaand aan de lezing gelezen te hebben, maar ik kan ‘m wel aanraden! Het boek is verkrijgbaar via de (online) boekwinkel of bij de uitgeverij. 

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: on-demand beschikbaar (opname 8 mei 2024). Je hebt een maand toegang tot de opname van de lezing en alle aanvullingen.
Docent: Karin Haanappel
Duur: 3 uur
Prijs: € 35,00 p/p voor de online lezing. Deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar. 

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing