fbpx

Alphonse Mucha en de vrouwelijke Art Nouveau kunstenaars rondom hem 

Toen ik nog studeerde aan de Universiteit Utrecht (1989-1994) volgde ik op enig moment het vak ‘De geschiedenis van de reclame’. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met het werk van Alphonse Mucha (1860-1939). Weliswaar terloops want hij was zeker niet de enige en ook niet de belangrijkste die aan bod kwam in het college over het Fin-de-Siècle. Enkele jaren later in Parijs zag ik zijn werk in het echt en was meteen verliefd op de zwierigheid van zijn stijl die in Frankrijk liefkozend Le Style Mucha wordt genoemd. Inmiddels herken ik zijn werk uit duizenden en weet ik dat hij veel meer dan affiches heeft gecreëerd. Ook heb ik de typische male-gaze ontdekt waarmee hij zijn modellen neerzet, op Sarah Bernhardt na. Deze male-gaze wordt doorgaans uitgelegd als uiting van de tijdgeest en in zekere zin is dat juist. Toch is het juist heel interessant om werk van vrouwelijke Art Nouveau kunstenaars (uit Parijs) naast Mucha te plaatsen.

Sarah Bernhardt (1844-1923) is niet zomaar een van Mucha’s modellen. Het is aan haar dat hij zijn roem in Parijs te danken heeft. Op het moment dat zij hem de opdracht geeft een affiche te ontwerpen voor het theaterstuk Gismonda is zij al een levende legende. Iedereen kent haar en velen vergapen zich avond na avond aan haar extravagante toneelspel. Bernhardt weet precies wat zij wil en Mucha is in staat dit feilloos uit te voeren waardoor Le Style Mucha een groot succes wordt. Mucha is grandioos, maar Bernhardt ook. Wist je dat zij naast actrice ook een beroemd kunstenaar was? Sarah Bernhardt gaf met regelmaat acte de présence op de Salon en werd vooral geprezen om met haar eigenhandig gekapte, marmeren sculpturen. Uiteraard gaan we tijdens deze online lezing niet voorbij aan het artistieke oeuvre van Sarah Bernhardt, maar ook haar collega Louise Abbéma (1853-1927) komt aan bod. Net als Art Nouveau kunstenares Elisabeth Sonrel (1874-1953) die een geduchte concurrent van Mucha was. Ik ontdekte haar in 2013 en schreef meteen een artikel over haar. KLIK HIER om het artikel te lezen. 

Tot 28 augustus is de fraaie tentoonstelling rondom Alphonse Mucha te bewonderen in het Kunstmuseum Den Haag. Reden voor mij om deze online lezing te geven waarin ik je graag meeneem naar de wereld van de Art Nouveau in Parijs om niet alleen Le Style Mucha te ontdekken, maar ook ruimschoots aandacht te besteden aan de vrouwelijke kunstenaars rondom hem. 

De online lezing Mucha & Art Nouveau vrouwen heb ik live via ons webinarsysteem gegeven op dinsdag 19 april 2022 en is on-demand beschikbaar.

Online lezing: Alphonse Mucha & vrouwelijke Art Nouveau kunstenaars    on-demand

In deze online lezing neem ik je mee naar Parijs tijdens het Fin-de- Siècle en maken we kennis met de Nieuwe Kunst: Art Nouveau. Uiteraard staat Alphonse Mucha centraal in deze lezing, maar de vrouwelijke kunstenaars rondom hem zijn minstens zo interessant. Wees welkom om samen te genieten van kunst & cultuur in de bruisende stad Parijs rond 1900.

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: on-demand beschikbaar. Opname van 19 april 2022.
Je hebt een maand toegang tot de opname van de lezing en alle aanvullingen. 
Docent: Karin Haanappel
Duur: ruim 2,5 uur
Prijs: € 35,00 p/p (deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar)
Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina). 

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing