MONET: Claude & Blanche

Oktober 2019 opende de tentoonstelling Monet, tuinen van verbeelding in het Kunstmuseum Den Haag, Een prachtige expositie met schitterende werken. Een kleurenspektakel waar mijn hart sneller van gaat kloppen…. Geen wonder dat deze tentoonstelling in oktober 2021 de museumtijdschrift tentoonstellingsprijs heeft gewonnen. Reden voor mij om nogmaals te genieten van Monet en zijn tuinen van verbeelding in de vorm van een online lezing vol fraaie afbeeldingen en mooie verhalen.

Al geruime tijd ben ik groot fan van het impressionisme. De eerste afbeelding van een Monet schilderij stond in mijn schoolboek Franse literatuur van de middelbare school als illustratie bij Emile Zola. Nog voordat ik kunstgeschiedenis ging studeren aan de Universiteit Utrecht (1990) was ik al in Musée de l’Orangerie geweest om de imposante Nymphéas te bekijken. Na mijn afstuderen in 1994 heb ik regelmatig busreizen georganiseerd naar Parijs en altijd gingen we op de terugweg langs Giverny om het huis en de tuinen van Monet te bekijken. 

Tijdens mijn eigen onderzoek binnen het impressionisme stuitte ik al snel op de vele vrouwelijke vertegenwoordigers van deze stroming waarvan Berthe Morisot als pionier kan worden aangemerkt (zie: www.berthemorisot.nl). Een van de andere vrouwen die ik op het spoor ben gekomen, is Blanche Hoschedé-Monet, de stiefdochter (en later schoondochter) van Claude Monet. Als jong meisje was zij al diep onder de indruk van Monets werkwijze en wilde niets liever dan, net als hij, kunnen toveren met kleur.  Door een samenloop van omstandigheden groeide zij op in de wereld van Monet en kon aan zijn zijde de kneepjes van het vak leren. Hierdoor werd zij niet alleen zijn rechterhand, maar kan ook zij nu een volwaardig impressioniste genoemd worden. In 2017 bezocht ik een overzichtstentoonstelling van haar werk in Musée de Vernon en sprak met erfgenamen van de familie Hoschedé. Al deze informatie, samen met mijn jarenlange studie van het impressionisme, maken dat ik graag nog een keer spreek over de tentoonstelling van het Kunstmuseum in 2019. Wil je alvast een glimp opvangen? Bekijk dan de opname van Nieuwsweekend hieronder.

Op zondag 14 november 2021 (de verjaardag van Claude Monet) gaf ik om 11 uur, live via ons webinarsysteem, de lezing MONET: Claude & Blanche. Deze lezing is on-demand beschikbaar.

Online lezing: MONET: Claude & Blanche (on-demand)

In deze online lezing neem ik je mee terug naar de tentoonstelling Monet, tuinen van verbeelding én laat je kennis maken met het oeuvre van Blanche Hoschedé-Monet. Ontdek de samenwerking van Claude & Blanche die een ware kunstbestuiving was. 

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: on-demand beschikbaar in onze online leeromgeving (opname van zondag 14 november 2021) 
Je krijgt 1 maand toegang tot de opname van de lezing (inclusief aanvullingen). 
Docent: Karin Haanappel
Duur: 2,5 uur
Prijs: € 35,00 p/p (deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar)
Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Aanmelden voor de online lezing MONET: Claude & Blanche kan door op onderstaande knop te klikken.

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina). 

Nieuwsweekend NPORadio 1 interview MONET tuinen van verbeelding

uitzending 19 oktober 2019 (stuk eraf geknipt van de Brexit)

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing