Maria Magdalena in Museum Catharijneconvent

In 2017 organiseerde Museum Catharijneconvent in Utrecht een prachtige tentoonstelling over Maria. Ruim zes maanden kon Maria-minnend publiek genieten van de fraaie objecten die samengebracht waren. Mijn enthousiasme was groot en meermaals ben ik naar Utrecht gegaan om een bezoek te brengen. Daarnaast heb ik op 9 juni 2017 een themadag georganiseerd in Tilburg waar onder andere Annine van der Meer en ikzelf lezingen hielden voor een uitverkochte zaal. Ik herinner me nog goed dat wij na afloop tegen elkaar zeiden: “wat zou het fijn zijn als er ook een keer een tentoonstelling over Maria Magdalena komt.”

Onze wens is in vervulling gegaan want op 25 juni 2021 opent Museum Catharijneconvent haar deuren voor publiek en kan iedereen genieten van de vele gezichten van Maria Magdalena. Een dag eerder zullen wij al een bezoek brengen aan de tentoonstelling, om daarna  onze plannen verder vorm te geven. In het najaar zal Annine een reeks van zes online lezingen rond haar boek Maria Magdalena Ontsluierd geven. (klik hier voor meer informatie over het boek). Wordt vervolgd.

Voor verschillende instanties, waaronder Museum Catharijneconvent, zal ik de komende tijd lezingen op locatie geven over Maria Magdalena in de beeldende kunst. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om deze locaties te bezoeken én omdat het soms erg fijn kan zijn om een lezing meerdere keren te beluisteren, heb ik besloten een uitgebreide versie van mijn lezing online te geven. Deze geef ik via ons webinarsysteem en wel op donderdag 22 juli om 11.00 uur. De lezing zal ongeveer twee uur duren (zonder pauze). De opname komt daarna in onze online leeromgeving, voorzien van aanvullingen. Iedere deelnemer heeft een maand toegang tot de lezing. Na 22 juli is deze lezing on demand beschikbaar (ook dan heb je een maand toegang).

Online lezing: Maria Magdalena in de kunst

In deze online lezing neem ik je mee in de schitterende wereld van de kunstgeschiedenis. We zullen reizen doorheen eeuwen met de focus op de verbeelding van Maria Magdalena door mannelijke én vrouwelijke kunstenaars. Laat je verrassen en geniet van de prachtige kunstwerken die deze fascinerende vrouw uitbeelden! 

In mijn online lezing maak ik gebruik van het traditionele christendom, maar ook van de gnostiek, mijn eigen Isis onderzoek dat zeker de nodige raakvlakken heeft én het boek Maria Magdalena Ontsluierd. Hierdoor zullen de diverse gezichten van Maria Magdalena ruimschoots aan bod komen en kan ik tegelijkertijd een evenwaardige kunstgeschiedenis uitdragen omdat ik bewust een balans aanbreng tussen mannelijke én vrouwelijke kunstenaars. Hierdoor is deze online lezing niet alleen een mooie voorbereiding op de tentoonstelling, maar zeker ook een aanvulling. Daarnaast weet ik zeker dat je meer wilt weten over deze intrigerende en fascinerende vrouw! Wie beter dan Annine van der Meer kan dat doen in de online lezingen reeks Maria Magdalena Ontsluierd.

Karin Haanappel 
#kunstmaaktgelukkig

Datum: de online lezing op donderdag 22 juli 2021 live opgenomen en on-demand beschikbaar in de online leeromgeving.
Je krijgt 1 maand toegang tot de lezing. 
Docent: Karin Haanappel
Duur: ruim 2,5 uur
Prijs: € 35,00 p/p (deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar)
Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Aanmelden voor de online lezing Maria Magdalena kan door op onderstaande knop te klikken.

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina). 

preview Maria Magdalena tentoonstelling op 26 juni 2021

Trailer Maria Magdalena

Het is tijd voor Maria Magdalena! Ontmoet deze mysterieuze en inspirerende vrouw van uitersten. Al ruim 2000 jaar houdt ze de gemoederen bezig. Ze krijgt nu haar eigen tentoonstelling die ze verdient: een must see!

Ontmoet de mysterieuze Maria Magdalena en haar vele gezichten: van kroongetuige, zondares tot feminist. Ze wordt geassocieerd met de vermenging van seksualiteit, sensualiteit en zonde; een baken van hoop en een feministisch icoon. En was ze nu wel of niet getrouwd met Jezus? Voor het eerst krijgt ze haar eigen tentoonstelling. Ga mee op ontdekkingstocht langs historische bronnen, indrukwekkende schilderijen, hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur. Sta oog in oog met Maria Magdalena, en ontrafel haar beeldvorming door de eeuwen heen.

Ze zalft, verleidt, huilt, bidt, verkondigt, bekeert, en verricht wonderen. Zo openbaren zich haar vele gedaantes: van kroongetuige tot zondares tot feminist. En wat zegt haar blik ons? Indringend, peinzend, uitdagend, schuldbewust of toch uitnodigend: Maria Magdalena is steeds een spiegel van de tijd.

Wij zijn benieuwd: wie is Maria Magdalena voor jou? 

Catharijneconvent Utrecht
25 juni 2021 t/m 9 januari 2022

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing