1937. Leonora Carrington is een twintigjarige Britse vrouw die droomt van onafhankelijkheid als ze Max Ernst ontmoet, een oudere, getrouwde kunstenaar wiens surrealistische werk Europa in de ban houdt. Ze volgt hem naar Parijs, naar de bruisende wereld van ateliers en cafés waar de visionairs van de surrealistische beweging – zoals André Breton, Pablo Picasso, Lee Miller, Man Ray en Salvador Dalí – de conventionele benaderingen van kunst en leven uitdagen.

Geïnspireerd door hun vrijheid begint Leonora te experimenteren met haar eigen schilderijen, vertaalt ze levendige verhalen uit haar jeugd naar het schilderslinnen en krijgt ze erkenning onder haar eigen naam. Het is een tijdperk van onbegrensde mogelijkheden – totdat de dreiging van de oorlog over Europa trekt en er krantenkoppen verschijnen waarin Max en de zijnen als ‘entartet’ worden bestempeld, wat leidt tot zijn arrestatie en gevangenschap. Wanneer de bezetting zich uitbreidt over het platteland, vecht Leonora tegen angstaanjagende omstandigheden om te overleven, waarbij de demonen in haar eigen hoofd haar dreigen te overstemmen.

Deze tekst staat op de achterkant van de roman Leonora in het ochtendlicht die zomer 2022 is Nederlandse vertaling is verschenen bij Uitgeverij Orlando. Een dikke pil van 400 pagina’s waarin je meegezogen wordt naar de bohemienachtige wereld van het artistieke Parijs vlak voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersonen zijn Leonora Carrington (1917-2011) en Max Ernst (1891-1976), kunstenaars die de magie en het mysterie van het surrealisme vol passie hebben uitgedragen. Schrijfster Michaela Carter heeft een meeslepend verhaal over Liefde, Kunst en oorlog geschreven. Zij laat ons meekijken door drie paar ogen. Leonora, Max en Peggy Guggenheim (1898-1979) komen afwisselend aan het woord in deze levendig geschreven roman.

Een roman is een fictief verhaal, hoe pakkend het ook is geschreven, reden voor mij om dit heerlijke boek in een bredere context te plaatsen en een online lezing te geven over Leonora & Max op maandag 22 augustus 2022, live via ons webinarsysteem. Na afloop heb je een maand toegang tot de opname en aanvullingen.

Online lezing: Leonora & Max als kunstenaarspaar    on-demand

In deze online lezing staan twee top kunstenaars uit het surrealisme centraal: Leonora Carrington en Max Ernst. We duiken in hun leven en ontdekken hun passie voor de kunst, het leven en elkaar. Geniet van de magie en het mysterie van hun surrealisme. 

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: on-demand beschikbaar. Opname van 22 augustus 2022.
Je hebt een maand toegang tot de opname van de lezing en alle aanvullingen.
Docent: Karin Haanappel
Duur: ruim 3 uur 
Prijs: € 35,00 p/p. Deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar.

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina). 

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing