Julie Manet, la mémoire impressionniste

Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van het dagboek van Julie Manet (1878-1966) organiseerde het Singer Museum Laren in de zomer van 1990 een fraaie tentoonstelling over deze dochter van Berthe Morisot (1841-1895) en Eugène Manet (1833-1892). Als de dag van gisteren herinner ik me het moment dat ik voor de eerste keer het Singer Museum binnenstapte en direct verliefd was op de schitterende locatie en gegrepen werd door het impressionisme van Julie en bovenal haar moeder Berthe. Het dagboek kocht ik in de museumshop en koesterde ik als een nieuw verworven schat. Groot was mijn verontwaardiging dat er tijdens de colleges kunstgeschiedenis die ik volgde aan de Universiteit Utrecht (1990-1994) met geen woord werd gesproken over vrouwelijke impressionisten. De oom van Julie, Edouard Manet, was bijna een heilige en werd geroemd als vader van de moderne schilderkunst. Nog steeds menen velen dat deze aanname op waarheid gebaseerd is. Niets is minder waar. De enige pionier van het impressionisme en daarmee degene die de weg vrij heeft gemaakt voor wat wij tegenwoordig moderne schilderkunst noemen, was Berthe Morisot (zie ook www.berthemorisot.nl).

Tot 20 maart 2022 organiseert Musée Marmottan-Monet in Parijs een tentoonstelling rondom Julie Manet. Uiteraard is er werk van Julie en haar beroemde moeder te zien, maar ook van andere impressionisten en natuurlijk mag oom Edouard niet ontbreken. Heel graag neem ik je mee in de wereld van het impressionisme gezien door de ogen van Berthe Morisot en haar dochter Julie Manet ofwel à la recherche du temps perdu….

De online lezing De impressionistische wereld van Julie Manet gaf ik op vrijdag 14 januari 2022 (de geboortedag van Berthe Morisot) live via ons webinarsysteem. De lezing on-demand beschikbaar.

Online lezing: Julie Manet (on-demand)

In deze online lezing neem ik je mee in de impressionistische wereld van Julie Manet. Als uitgangspunt gebruik ik haar dagboek en de tentoonstelling die nu in Parijs te zien is. Samen genieten van kunst & cultuur.

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: on-demand beschikbaar in onze online leeromgeving (opname vrijdag 14 januari 2022). Je krijgt 1 maand toegang tot de opname van de lezing (inclusief aanvullingen). 
Docent: Karin Haanappel
Duur: ruim 2,5 uur
Prijs: € 35,00 p/p (deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar)
Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina). 

Julie Manet, la mémoire impressionniste 

France TV Arts 2021

Nièce du scandaleux Édouard Manet, fille de la grande Berthe Morisot, Julie Manet porte en elle la mémoire de l’impressionnisme.

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing