Jacoba van Heemskerck, een toonaangevend avant-gardiste

Jacoba van Heemskerck. Onze Nederlandse trots. Onze belangrijkste expressionist. Tijdens haar leven internationaal bekend. Mecenas en leermeester van Mondriaan. In de collectie van menig Nederlands museum. Het Kunstmuseum in Den Haag heeft zelfs meer dan 90 werken (grotendeels in depot). Ken je haar naam? Ken je haar werk? Ken je haar levensgeschiedenis?
 
In 2021-2022 is haar werk op tournee langs verschillende musea in Duitsland. Er is een prachtige catalogus verschenen in het Duits en Engels. Nederland zwijgt in alle toonaarden, ondanks het feit dat een groot deel van de werken uit ons land afkomstig is. Wat is dat toch met Jacoba van Heemskerck? Waarom is zij in haar geboorteland in de vergetelheid geraakt terwijl ze tijdens haar leven internationaal bekend was.
 
Wat weinig mensen weten, is de alles bepalende invloed die Jacoba van Heemskerck (1876-1923) op het oeuvre van Piet Mondriaan (1872-1944) heeft gehad. En precies dat is tegenwoordig een hekel punt. In een wereld waar grote meesters nog overwegend gezien worden als wit, westers en mannelijk is deze avant-gardiste een doorn in het oog. De male-gaze in de kunstgeschiedenis heeft ertoe geleid dat Van Heemskerck in de vergetelheid is geraakt. Mondriaan daarentegen is postuum doorgebroken en een belangrijk onderdeel van de Nederlandse canon geworden. Daarnaast vertegenwoordigt hij big money. En waar geld regeert, is het lastig om verandering aan te brengen. Maar niet onmogelijk. Daarom geef ik een online lezing en laat het licht schijnen over Jacoba van Heemskerck. Samen zullen we ontdekken hoe essentieel haar visie en haar oeuvre zijn geweest voor de internationale avant-garde en in het bijzonder voor Mondriaan. Niets is wat het lijkt.
 
De online lezing over Jacoba van Heemskerck gaf ik op dinsdag 22 februari 2022, live via ons webinarsysteem. De lezing is on-demand beschikbaar. 

Online lezing: Jacoba van Heemskerck  on-demand

In deze online lezing neem ik je mee in de wereld van Jacoba van Heemskerck en laat ik je kennis maken met haar leven, oeuvre & visie.  Samen genieten van kunst & cultuur.

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: on-demand beschikbaar in onze online leeromgeving (opname dinsdag 22 februari 2022). Je hebt 1 maand toegang tot de opname en aanvullingen in onze online leeromgeving 
Docent: Karin Haanappel
Duur: ruim 2,5 uur
Prijs: € 35,00 p/p (deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar)
Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina). 

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing