Najaar 2023 verscheen de roman ‘Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond’ in Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Orlando. Het boek is geschreven door drie auteurs, Sofia Lundberg, Alyson Richman en M.J. Rose en biedt een fascinerende kijk op het proces dat schuilging achter Hilma af Klints baanbrekende visioen van abstracte kunst. Inmiddels is Hilma af Klint (1862-1944) geen onbekende meer in de kunstwereld. Zij heeft schitterende solo-exposities gehad in Arnhem (2010), Stockholm (2013), New York (2018) en groepstentoonstellingen in andere plaatsen. Ook was haar werk te zien in 2013 op de Biënnale in Venetië. Toch is het opmerkelijk dat er de laatste twee jaar exposities worden georganiseerd waar zij naast mannelijke kunstenaars wordt geplaatst. In 2023 werd haar werk getoond naast dat van Piet Mondriaan in Tate Modern London en Kunstmuseum Den Haag. In 2024 wordt zij naast Wassily Kandinsky geplaatst in de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen (Düsseldorf). Hilma af Klint heeft deze mannelijke kunstenaars niet nodig om publiek te trekken of een plaats te krijgen binnen de kunstgeschiedenis. Zij is zo uniek en authentiek, bovendien was haar abstractie jaren eerder dan die van de mannen aan wie zij momenteel gekoppeld wordt. Tijd om haar verhaal in context te plaatsen met een online lezing. Wees welkom!

De roman ‘Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond’
Fascinerend verhaal vol kunst, geschiedenis, geheimen, mystiek en vriendschap

Begin negentiende eeuw behoort de wereld toe aan mannen, en de kunstwereld van Stockholm is daarop geen uitzondering, tot Hilma af Klint een groep vrouwelijke schilders en schrijvers bijeenbrengt – Anna, Cornelia, Sigrid en Mathilda. De leden van de salon op vrijdagavond betreden onbekend terrein wanneer Hilma en haar vriendin Anna zich gaan bezighouden met het occulte. Ze zijn ervan overtuigd dat ze via seances contact kunnen leggen met geesten, die hen kunnen helpen hun potentieel als kunstenaar waar te maken. ‘De Vijf’, zoals Hilma ze noemt, was een groep uiterst getalenteerde, fascinerende vrouwen wier levens en werk lange tijd in de vergetelheid zijn geraakt. Tot nu.

‘Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond’ is een baanbrekende historische roman over vijf vrouwen, hun talent, hun hartstocht en de draden die hen onderling verbinden, terwijl ze de confrontatie aangaan met de artistieke en maatschappelijke tradities van hun tijd.

Op maandag 10 juni 2024 geef ik de online lezing over Hilma af Klint via ons webinarsysteem, de lezing is daarna on-demand beschikbaar. Je krijgt een maand toegang tot de opname van de lezing (inclusief aanvullingen) in de besloten online leeromgeving van de Kunstgeschiedenis Academie.

Online lezing: Hilma af Klint      

In deze online lezing staat de pionier van de abstractie, Hilma af Klint (1862-1944), centraal. Aanleiding voor de lezing is de Nederlandse vertaling van de roman ‘Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond’. Het is niet noodzakelijk om de roman voorafgaand aan de lezing gelezen te hebben, maar ik kan ‘m wel aanraden! Het boek is verkrijgbaar via (online) boekwinkels of bij Uitgeverij Orlando. 

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: maandag 10 juni 2024, aanvang 20.00 uur. Je hebt een maand toegang tot de opname van de lezing en alle aanvullingen.
Docent: Karin Haanappel
Duur: ca. 2,5 uur
Prijs: € 35,00 p/p voor de online lezing. Deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar. 

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing