In 2024 is het exact 150 jaar geleden dat een groep onafhankelijke kunstenaars hun krachten bundelden en samen een expositie organiseerden. Zij distantieerden zich van de officiële Salon en wilden het publiek kennis laten maken met hun visie op de werkelijkheid. Deze schilderwijze is bekend geworden als het Impressionisme. In totaal zijn er acht tentoonstellingen georganiseerd tussen 1874 en 1886. 

Bekende namen van impressionistische kunstenaars zijn: Berthe Morisot, Claude Monet, Auguste Renoir, Camille Pissarro, Alfred Sisley, Mary Cassatt, Edgar Degas, Marie Bracquemond …  Lange tijd zijn niet alleen de vrouwelijke impressionisten onvermeld gebleven in de kunstgeschiedenis, ook de naam Gustave Caillebotte (1848-1894) werd aanvankelijk onder het tapijt geveegd. Hij zou vanwege zijn financiële positie meer mecenas dan kunstenaar zijn geweest en daardoor niet noemenswaardig binnen het rijtje impressionistische schilders. Maar niets is minder waar. Wanneer je je in het oeuvre van Caillebotte verdiept, ontdek je dat hij een oog had voor vernieuwing in de breedste zin van het woord. Niet alleen voor de nieuwste technische verworvenheden (zoals bijvoorbeeld de fotografie) of het Haussmanniaanse Parijs, ook zijn schilderwijze en compositie was duidelijk anders, avant-gardistisch zelfs.

Toen ik medio januari 2024 op Instagram een foto plaatste met de vraag wie het geschilderd had, gaf ik de volgende keuzes:
1. Claude Monet
2. Berthe Morisot
3. Gustave Caillebotte
4. Anna Boch
Tot mijn grote verbazing gaf slechts 19% van mijn volgers het goede antwoord. Hieruit concludeerde ik dat het zeer noodzakelijk is om een online lezing te geven over Gustave Caillebotte en wat is dan een mooier eerbetoon dan zijn 130e sterfdag op 21 februari 2024. Tijdens deze lezing, die ik live heb gegeven via ons webinarsysteem, staat zijn leven & oeuvre centraal. Ik stip het impressionisme aan, maar verwijs voor diepgaande kennis naar de Kunsthistorische Salon Het Impressionisme in Context. Na afloop van de lezing heb je een maand toegang tot de opname van de lezing (inclusief aanvullingen) in de besloten online leeromgeving van de Kunstgeschiedenis Academie. Tenzij je deelneemt aan Het Impressionisme in Context want dan krijg de lezing over Caillebotte als bonus en heb je net zolang toegang als dat je deelneemt aan de reeks Salonlezingen.

Online lezing: Gustave Caillebotte        on-demand

In deze online lezing staat Gustave Caillebotte (1848-1894) centraal zodat nog meer mensen kunnen kennis maken met deze ongeëvenaarde kunstenaar & mecenas.

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: opname van 21 februari 2024. Je hebt een maand toegang tot de opname van de lezing en alle aanvullingen.
Docent: Karin Haanappel
Duur: 3 uur
Prijs: € 35,00 p/p voor de online lezing. Deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar. 

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing