In november 2021 verscheen de debutroman ‘De Letterkast’ van Edith Brouwer. In haar boek schetst Edith niet alleen een prachtig portret van kunstenares Fré Cohen (1903-1943) maar ook een beeld van het optimisme en de drang tot verandering in de jaren twintig in Amsterdam, gevolgd door de dreiging en de vernietigende krachten van het fascisme. Vanaf de eerste pagina’s werd ik meegezogen in deze roman en wilde ik meer weten over Fré die een van de meest vooraanstaande vormgevers van de Amsterdamse School is geweest.
De roman over het leven van Fré Cohen
Kunstenares en grafica Fré Cohen (1903 – 1943) groeit op in een socialistisch arbeidersgezin in Antwerpen en Amsterdam. Al jong blijkt dat Fré veel aanleg heeft om te tekenen en ze wil dan ook niets liever dan haar talent ontwikkelen. Vanzelfsprekend is dat echter niet in die tijd: vrouwen hebben geen stemrecht, worden geacht te trouwen en dan te stoppen met werken, en in de jaren na de Eerste Wereldoorlog is Europa behoorlijk ontwricht.
In de jaren twintig begint er echter een optimistische wind te waaien in Amsterdam, en de Socialistische Internationale en de vredesbeweging brengen jongeren uit heel Europa bij elkaar. In deze kringen blijft het talent van Fré niet onopgemerkt en langzaam maar zeker begint ze affiches, boekomslagen en brochures te maken.
Wanneer in de jaren dertig de economische crisis toeslaat en het fascisme opkomt, wordt Fré steeds meer geconfronteerd met haar Joodse achtergrond tot ze haar werk niet langer kan doen en moet onderduiken.
Edith Brouwer is naast auteur ook lino-kunstenaar. Zij studeerde Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam en organiseert sindsdien culturele evenementen. Ook is zij mede-eigenaar van Atelier Open in Amsterdam. In 2011 kwam ze via een bevriende kunstenares in aanraking met de linoleumdrukken van de Canadese kunstenares Shelley Savor. Dat was een bron van inspiratie. Sinds 2014 maakt ze haar eigen linosneden. Via een ex-libris op oud papier stuitte ze op Fré Cohen wat uiteindelijk resulteerde in de roman ‘De Letterkast’. En de lino van Fré op de cover van het boek is natuurlijk door Edith gemaakt.
Het boek van Edith heeft me geïnspireerd om een online lezing te geven over Fré Cohen, waarbij ik haar leven & oeuvre in context plaats. Een aantal onderwerpen die ik niet onbesproken laat en ook in de roman aangestipt worden: de tentoonstelling De Vrouw in 1913, de kunst van de Amsterdamse School, de kunstenaarskolonie in Ascona (met Marianne Werefkin in het bijzonder). Mijn online lezing heeft plaatsgevonden op maandag 29 januari 2024 via ons webinarsysteem en is on-demand beschikbaar. Je krijgt een maand toegang tot de opname van de lezing (inclusief aanvullingen) in de besloten online leeromgeving van de Kunstgeschiedenis Academie.
Online lezing: Fré Cohen in Context on-demand beschikbaar
In deze online lezing staat kunstenares en grafica Fré Cohen (1903-1943) centraal. Aanleiding voor de lezing is de debutroman van Edith Brouwer die ik echt een ieder kan aanraden om te lezen!
Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig
Datum: opname van maandag 29 januari 2024. Je hebt een maand toegang tot de opname van de lezing en alle aanvullingen.
Docent: Karin Haanappel
Duur: 3 uur
Prijs: € 35,00 p/p voor de online lezing. Deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar.
Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!
Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).
© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved
Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing