Het is 1875 als de Noorse Betzy Berg richting Lapland vertrekt, een leven van reizen en schilderen tegemoet. Aangezien haar ouders geen geld hebben om een kunstopleiding te bekostigen, ontwikkelt ze haar talent op eigen kracht. Ze reist naar München en Den Haag, waar ze een leermeester vindt in Hendrik Mesdag die haar onder zijn hoede neemt. Betzy is echter te eigenzinnig voor een rustig bestaan in de Haagse kunstwereld, ze gaat liever op walvisjacht.

In haar avontuurlijke leven lijkt geen plaats voor een echtgenoot, totdat ze trouwt met de Nederlandse Gooswinus Akersloot. Ze vestigen zich op Vlieland, waar haar atelier uitkijkt op de Zuiderzee. Ze blijft onvermoeibaar schilderen en reizen. In haar eentje zwerft ze langs de Europese kust, van de Noordkaap tot Napels en terug. Waar ze ook komt, schildert ze de zee, het liefst in een vliegende storm.

“De zee, de zee alleen” is een avontuurlijke roman over het leven van de Noorse kunstschilder Betzy Akersloot-Berg (1850-1922).

Deze tekst staat op de achterkant van de roman De zee, de zee alleen van Tineke Hendriks die voorjaar 2022 is verschenen bij Uitgeverij Orlando. Een heerlijk boek van bijna 300 pagina’s dat je in een ruk uitleest. En vervolgens wil je meer weten over Betzy en haar (vrouwelijke) collega’s … tenminste dat gevoel bekroop mij. En ik kan me voorstellen dat ook jij wat context rondom deze roman wel kunt waarderen. Daarom geef ik een online lezing waarin ik Betzy Akersloot-Berg in de spotlights zet te midden van de context van de tweede helft van de negentiende eeuw. In Noorwegen, in München & Parijs, in Nederland. De positie van vrouwelijke kunstenaars onder het vergrootglas leg en laat zien hoe belangrijk het is dat we, naast alle talentvolle heren, ook kennis hebben van talentvolle dames. Dat is echt de enige manier om naar een evenwaardige (kunst)geschiedenis te gaan. 

Deze lezing is live opgenomen via ons webinarsysteem op donderdagavond 22 september 2022 en on-demand beschikbaar. Na aanmelding heb je een maand toegang tot de opname en aanvullingen. En als EXTRA heb je de mogelijkheid om met korting een maand toegang te krijgen tot de online lezing van twee andere Zee-schilders: Claude Monet & Blanche Hoschedé-Monet.

Online lezing: De Zee & Betzy Akersloot-Berg    on-demand

In deze online lezing staat Betzy Akersloot-Berg centraal. Met elkaar stappen in haar leven en ontdekken haar passie voor De Zee. Het geheel plaats ik in een breder perspectief door te kijken naar andere kunstenaars in deze tijd die gefascineerd zijn door zee-taferelen, maar ook hoe gebruikelijk is het voor een vrouw om haar leven te wijden aan de schilderkunst rond het Fin-de-Siècle?

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: on-demand beschikbaar (opname 22 september 2022). Je hebt een maand toegang tot de opname van de lezing en alle aanvullingen.
Docent: Karin Haanappel
Duur: ca. 2,5 uur 
Prijs: € 35,00 p/p voor de online lezing. Deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar. 

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).

Na aanmelding & betaling heb je de mogelijkheid om je voor de online lezing MONET: Claude & Blanche (opname 14 november 2021) met korting aan te melden. Je krijgt direct een maand toegang tot de opname en aanvullingen in onze online leeromgeving.

Werken van Betzy Akersloot-Berg zijn te zien in Museum Tromp’s Huys op Vlieland KLIK HIER.
En tot 8 januari 2023 in het Dordrechts Museum bij de tentoonstelling Wanderlust KLIK HIER.

Heb je het boek De Zee nog niet in je bezit? Bestel het dan direct bij de uitgever en ontvang er een leuke attentie bij! KLIK HIER.

 

WANDERLUST | De Noorse kust van Betzy Berg

Dordrechts Museum (tot 8 januari 2023)

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing