Dante Alighieri & Divina Commedia
Op 14 september 2021 is het precies 700 jaar geleden dat Dante Alighieri in Ravenna zijn laatste adem uitblies. Reden voor mij om hierbij stil te staan door op deze dag een online lezing te organiseren. Dante heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart gehouden nadat ik mijn eerste college Italiaanse taal- en letterkunde volgde aan de Universiteit Utrecht.
In 1989 startte ik mijn studie Algemene Letteren om in 1990 Kunstgeschiedenis erbij te pakken. Heerlijke jaren waar ik met een nostalgische blik op terugkijk. Door twee studies te doen, kon ik nog meer vakken kiezen uit het aanbod van de Letterenfaculteit in Utrecht. Meestal liet ik de chronologische structuur van Kunstgeschiedenis de leidraad zijn en zocht ik vanuit Algemene Letteren allerlei vakken ter verdieping en verbreding. Ondanks dat de Italiaanse taal & cultuur een grote passie was, heb ik mij alleen in het eerste jaar hieraan overgegeven wat een basis heeft gelegd voor de jaren erna. In dat eerste jaar kwam uiteraard de grote dichter Dante Alighieri aan bod en zijn magistrale werk La Divina Commedia.
Dante’s Divina Commedia behoort tot de wereldliteratuur. Na het lezen van dit epos zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. En dat voor een boek dat meer dan 700 jaar geleden werd geschreven. De omstandigheden waarin wij vandaag de dag leven verschillen uiteraard van het Duecento. Toch zijn bepaalde aspecten tijdloos waardoor kunstenaars, schrijvers, componisten door de eeuwen heen diep geraakt zijn door Dante’s woorden en de reis die hij beschrijft in zijn Commedia. Eigenlijk is het De Reis van de Held die hij gemaakt heeft. Weliswaar beschreven tegen de achtergrond van de late middeleeuwen, maar tijdloos vanuit een psychologische context.
In mijn online lezing neem ik je mee in de wereld van Dante en reizen we door de Hel, beklimmen we de Louteringsberg en verschijnen we in het Paradijs om vervolgens ‘wedergeboren’ terug te keren op Aarde. Het geheel illustreer ik met kunstwerken van zowel mannelijke als vrouwelijke kunstenaars. Deze lezing geef ik via ons webinarsysteem en wel op dinsdag 14 september om 14.00 uur. De lezing zal ongeveer twee uur duren (zonder pauze). De opname komt daarna in onze online leeromgeving, voorzien van aanvullingen. Iedere deelnemer heeft een maand toegang tot de lezing. Na 14 september is deze lezing on demand beschikbaar (ook dan heb je een maand toegang).
Online lezing: Dante & Divina Commedia on-demand
In deze online lezing neem ik je mee in de schitterende wereld van de literatuur, kunst en psychologie. We zullen reizen doorheen eeuwen met de focus op Dante en zijn Divina Commedia. Laat je verrassen en geniet van de prachtige kunstwerken en teksten die aan bod komen!
Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig
Datum: on-demand beschikbaar in onze online leeromgeving (opname van 14 september 2021)
Je krijgt 1 maand toegang tot de lezing.
Docent: Karin Haanappel
Duur: 2,5 uur
Prijs: € 35,00 p/p (deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar)
Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!
Aanmelden voor de online lezing Dante & Divina Commedia kan door op onderstaande knop te klikken.
Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).
25 maart 2021 Dantedì, de dag die Italië aan Dante Alighieri heeft gewijd. Is het zijn geboortedag of sterfdag? Nee, geen van beiden. Het is de dag waarop hij exact 721 jaar geleden aan zijn afdaling in de Hel is begonnen, namelijk 25 maart 1300.
Nel mezzo del cammin di nostra vita
Mi ritrovai per una selva oscura
Ché la diritta via era smaritta
Op het midden van ons levenspad gekomen
Kwam ik mijzelf tegen in een diep donker woud
Want ik had niet de rechte weg genomen
Dante’s reis door de Hel heeft hij vervolgd met zijn tocht over de Louteringsberg om tot slot het Paradijs te bereiken. Daar ontmoet hij de Hemelse Roos die hem inspireert om de Divina Commedia te schrijven. Dit meesterwerk heeft door de eeuwen heen velen geïnspireerd: schrijvers, kunstenaars, componisten, producenten …. maar ook Italië zelf. Zonder Dante zou het huidige Italiaans als taal niet hebben bestaan, wellicht zou het huidige Italië niet eens hebben bestaan, Dante symboliseert de culturele eenheid van het land. Geen wonder dat men in zijn geboorteland een Dantedí heeft. Bovendien is het dit jaar ook nog eens 700 jaar geleden dat Dante op 14 september is overleden. Italië herdenkt haar Somma Poeta met grazia & bellezza, groots & meeslepend.
Ik houd van Dante en zijn Divina Commedia misschien omdat ik ooit een jaar Italiaanse taal en letterkunde hebt gestudeerd. Of misschien wel omdat hij menig paus in de Hel heeft geplaatst. Ik houd ook van Florence en verlang ernaar om door haar straten te lopen, La Città dei Fiori – de stad van de bloemen – innig verbonden met de Hemelse Roos en Dante wist dit maar al te goed.
Mijmerend over de Dantedí bedenk ik mij, in de vroegte van 25 maart 2021, hoe gaaf het zou zijn als ik op 14 september 2021 een online themadag geef over Dante & Divina Commedia. Una bella idea?
Deze woorden schreef ik op 25 maart 2021. Het is een online lezing geworden en geen online themadag, waarom? Omdat ik in 2022 een lezingenreeks zal geven: Dante in Context, wordt vervolgd.
Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig
Morgen, 14 september 2021, is de 700e sterfdag van Dante Alighieri. Om 14.00 uur eer ik de dichter en zijn magistrale boek met een online lezing van ca. 2 uur.
Deze woorden schreef ik op 14 september 2021, voor de online lezing over Dante & Divina Commedia. Het enthousiasme van de deelnemers was zo groot dat ik een website heb gemaakt (die nog gevuld moet worden) https://www.dantedivinacommedia.nl/ en Dante in Context komt, 20 jaar nadat ik voor het eerst mijn verlangen noteerde om een Dante cursus te maken.
Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig
© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved
Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing