ARTEMISIA.

vrouw & macht in Rijksmuseum Twenthe

Haar voornaam volstaat. Iedereen in de 17e eeuw wist wie Artemisia was. Niet omdat zij een vrouw was, maar omdat zij een van de belangrijkste vertegenwoordigers is van de Italiaanse barok. Het kennen van haar voornaam volstaat. Dat we haar naam vanaf de 19e eeuw zijn vergeten, heeft alles te maken met de opgelegde male-gaze in de kunstgeschiedenis: his story of art. Gelukkig leven we in een tijd waarin het onzichtbare steeds zichtbaarder wordt en er schitterende tentoonstellingen worden georganiseerd zoals die van Artemisia in het Rijksmuseum Twenthe te Enschede.

Na grote exposities in onder meer Rome, New York, Milaan en, recentelijk, in Londen wordt nu voor het eerst ook in Nederland het werk van Artemisia Gentileschi (1593- na 1654) centraal gesteld. Haar werk in ons eigen land bewonderen, is een groot cadeau. Mijn eerste Artemisia tentoonstelling heb ik in 2012 in Parijs gezien. Diep onder de indruk was ik van haar grootse werken die daar, in Musée Maillol, werden getoond naast werk van (mannelijke) tijdgenoten. Ik laat u zien wat een vrouw kan doen schrijft Artemisia op 7 augustus 1649 en precies dat zag ik met eigen ogen in de Franse hoofdstad.

Artemisia Gentileschi is geboren op 8 juli (mijn verjaardag) in het jaar 1593 te Rome. Reden om wederom een online lezing aan haar te wijden en deze keer in te gaan op de tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. In april 2020 gaf ik een online lezing over de tentoonstelling in de National Gallery in Londen, maar deze keer wordt het anders. Natuurlijk is Artemisia dezelfde, maar in Enschede zijn (deels) andere werken dan in Londen. Bovendien wordt het in context gebracht met tijdgenoten waardoor haar talent nog zichtbaarder is. 

Op zondagochtend 24 oktober 2021 gaf ik live via ons webinarsysteem de ARTEMISIA lezing, nu on-demand beschikbaar als onderdeel van de Herstory Special over Artemisia Gentileschi.

Online lezing: ARTEMISIA Vrouw & Macht

In deze online lezing neem ik je mee naar Enschede om de prachtige werken van Artemisia Gentileschi (en tijdgenoten) te bewonderen. Ontdek haar grote talent, haar passie voor de schilderkunst, haar temperamentvolle karakter en visie op een wereld in balans.

Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig

Datum: on-demand beschikbaar in onze online leeromgeving (opname van zondag 24 oktober 2021) 
Je krijgt 1 maand toegang tot de opname van de lezing (inclusief aanvullingen). 
Docent: Karin Haanappel
Duur: 2,5 uur
Prijs: € 35,00 p/p vanaf 2023 alleen nog te volgen als onderdeel van de Herstory Special Artemisia Gentileschi
Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

De online lezing Artemisia: Vrouw & Macht maakt onderdeel uit van de Herstory Special Artemisia Gentileschi, klik op onderstaande knop 

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina). 

preview ARTEMISIA: Vrouw & Macht in Rijksmuseum Twenthe Enschede

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing