In een van de beroemdste Griekse mythes verraadt Ariadne haar vader, koning Minos, door Theseus te helpen de Minotaurus te verslaan. Theseus op zijn beurt verraadt Ariadne. Dit is haar verhaal.
Als prinses van Kreta en dochter van koning Minos, groeit Ariadne op met het angstaanjagende geluid van het klepperende hoefgetrappel van de Minotaurus, die in het labyrint onder het gouden paleis van Knossos gevangen wordt gehouden en elk jaar mensenoffers eist.
Wanneer Theseus, prins van Athene, op Kreta aankomt als offer voor het monster, wordt Ariadne verliefd op hem. Om Theseus te helpen om de Minotaurus te doden, zal Ariadne haar familie en haar land moeten verraden. En Ariadne weet maar al te goed dat in een wereld die wordt geregeerd door de goden, het trekken van hun aandacht je duur kan komen te staan.
De betoverende debuutroman Ariadne van Jennifer Saint is een indrukwekkende hervertelling van de oude Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus – een episch verhaal – meeslepend vanaf de eerste pagina….
In 2021 las ik Ariadne in een ruk uit, gaf er een Ancient Herstory masterclass over, liet een prachtig notitieboekje ontwerpen omdat ik de cover zo mooi vind én bedacht me, nadat ik een Ancient Herstory masterclass gaf over Elektra, de tweede roman van Jennifer Saint, dat nog lang niet alles is gezegd over Ariadne. Hoe zou het zijn als ik een Kunst van de Maand lezing zou wijden aan Ariadne in de kunstgeschiedenis, met het zwaartepunt op de Victoriaanse tijd? En zo staat deze online lezing nu op de website.
Op dinsdagavond 11 oktober 2022 heeft de online lezing plaatsgevonden, live via ons webinarsysteem en is on-demand beschikbaar. We hebben ons ondergedompeld in het Dolce far Niente gevoel dat een mediterraan onderwerp met zich meebrengt – zeker voor de Victorianen. We hebben kennis gemaakt met Ariadne door de eeuwen heen. Hoe komt het dat de oude Grieken een hele andere kijk op haar hadden dan wij vandaag de dag hebben? Hoe komt het dat een hervertelling vanuit vrouwelijk perspectief – in sommige gevallen – wordt afgedaan als ‘fictief’. Dat zijn de mythen zelf toch ook? En allen die de verhalen vanuit hun eigen perspectief hebben gedeeld in woord, geschrift, beeld of klank? Wat maakt dat de male-gaze zo hardnekkig is in onze visie op de oudheid? Deze online lezing, die start op het magisch mooie eiland Kreta, geeft de antwoorden.
Online lezing: Ariadne in de kunstgeschiedenis on-demand
In deze online lezing reizen we doorheen eeuwen en ontdekken hoe de mythische persoon Ariadne steeds weer anders wordt weergegeven. Uitgangspunt is de spectaculaire roman Ariadne van Jennifer Saint (in 2021 in Nederlandse vertaling verschenen). Samen genieten van Kreta, een mooi boek en schitterende kunstwerken!
Karin Haanappel
#kunstmaaktgelukkig
Datum: on-demand beschikbaar (opname 11 oktober 2022). Je hebt een maand toegang tot de opname van de lezing en alle aanvullingen.
Docent: Karin Haanappel
Duur: ca. 2,5 uur
Prijs: € 35,00 p/p voor de online lezing. Deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar.
Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!
Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).
video heeft geen geluid – het gaat om tekst & beeld
© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved
Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing