Het Monet seminar is opgenomen in het Archief van de Kunstgeschiedenis Academie

Seminar Monet & impressionisme

Wie kent niet de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet (1840-1926) en heeft zich verloren in de spiegelingen, niet wetende waar water begint en lucht ophoudt? In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1952 in het Gemeentemuseum en in 1986 in het Van Gogh Museum. Een groot deel van zijn beroemde ’tuinen’ is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag. Vanaf 20 oktober 2019 t/m 2 februari 2020 worden in de tentoonstelling Monet. De tuinen. maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht waarbij het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum het stralende middelpunt is.

Voor Casa dell’Arte & Kunstgeschiedenis Academie voldoende reden om opnieuw de handen ineen te slaan en de expertises van kunsthistorici Wendy Fossen & Karin Haanappel samen te laten vloeien. Dit keer een fascinerend seminar waar zij beiden zullen spreken over het impressionisme. Een hele dag meegevoerd worden in licht- en kleurschakeringen is niet alleen een groot feest, maar bovenal een prachtig cadeau aan jezelf en/of een ander.

Wendy zal de spits afbijten met een bruisend verhaal over de Monet tentoonstelling in het Gemeentemuseum en ingaan op Monets kleurrijke weergave van de tuinen in Giverny. Op een haast obsessieve manier heeft de kunstenaar zich overgegeven aan licht en kleur. Echter, wat weinig mensen weten, is de hulp die hij hierbij heeft gekregen van zijn stief- en schoondochter Blanche Hoschedé-Monet (1865-1947). In de middag zal Karin spreken over deze onbekende impressioniste. Als jong meisje was zij al diep onder de indruk van Monets werkwijze en wilde niets liever dan, net als hij, kunnen toveren met kleur.  Door een samenloop van omstandigheden groeide zij op in de wereld van Monet en kon aan zijn zijde de kneepjes van het vak leren. Hierdoor werd zij niet alleen zijn rechterhand, maar kan een volwaardig impressioniste genoemd worden. Lees alvast het artikel dat Karin schreef voor magazine En Route (najaar 2018) over Blanche Hoschedé-Monet: https://www.artedelledonne.nl/blanche-hoschede-monet-in-het-licht-van-claude-monet/

Het seminar Monet & impressionisme wordt gehouden in de aula van het Gemeentemuseum Den Haag zodat de mogelijkheid bestaat om in de pauze of na afloop een blik te werpen op de tentoonstelling Monet. De tuinen. Er zijn twee dagen waarop Wendy & Karin het seminar geven, donderdag 14 november (de geboortedag van Claude Monet) en zondag 8 december (de sterfdag van Blanche Hoschedé-Monet). Inhoudelijk zijn beide dagen hetzelfde.

We verwachten veel belangstelling dus meld je op tijd aan want vol = vol

De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (bus en tram stoppen op loopafstand) en er zijn voldoende (betaalde) parkeermogelijkheden. Annuleren is niet mogelijk. Wel kun je, in overleg, een ander in jouw plaats laten komen. Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Datum: donderdag 14 november of zondag 8 december 2019
Lezing: 11.00 – 13.00 uur Monet. De tuinen door Wendy Fossen
Pauze: 13.00 – 14.00 uur
Lezing: 14.00 – 16.00 uur Blanche Hoschedé-Monet door Karin Haanappel
Locatie: aula van het Gemeentemuseum Den Haag
Om het Gemeentemuseum binnen te komen, dien je zelf te beschikken over een Museumkaart of een entréekaartje.

Aan het woord:

Mijn naam is Wendy Fossen en als freelance kunsthistorica ben ik werkzaam binnen mijn bedrijf Casa dell’Arte. Na meer dan tien jaar in het bedrijfsleven heb ik er voor gekozen om mijn hart te volgen. Als klein kind wilde ik altijd graag archeologie studeren omdat ik door mijn ouders werd mee gesleept langs de opgravingen van o.a. Pompeï, Rome en Mycene. Eenmaal groot maak je een verstandelijke keuze in de hoop daar goed aan te doen. Mijn doctoraal studie Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en mijn Master International Relations aan de University of Canterbury hebben mij gevormd en opgeleid, maar de liefde ging nog steeds uit naar de kunsten.
Nadat ik zelf kinderen had gekregen ontstond de behoefte hen ook op sleeptouw te nemen en van alles te laten zien. Een mooi excuus om dan eindelijk mijn passie te volgen en Kunstgeschiedenis te gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Het was geen sinecure om naast het gezin en een normale werkweek te studeren, en ben mijn Kees eeuwig dankbaar dat hij het voor mij mogelijk maakte! Nog vóór de bul op zak was, heb ik mijn baan als Procesmanager bij KPN opgezegd en ben ik als freelance Kunsthistorica aan de slag gegaan. 
Inmiddels verzorgt Casa dell’Arte rondleidingen, lezingen, cursussen en stadswandelingen voor talloze opdrachtgevers door het hele land heen. Tevens werk ik als museumgids in het Gemeentemuseum en het Mauritshuis in Den Haag. Bovendien ben ik ook werkzaam reisleider bij SRC Reizen en SNP Natuurreizen en begeleid ik cultuur- en wandelreizen in heel Europa.

Aan het woord:

Mijn missie is een egalitaire kunstgeschiedenis uit te dragen. Een kunstgeschiedenis waar mannelijke kunstenaars op gelijkwaardige voet staan met vrouwelijke kunstenaars. Een kunstgeschiedenis die start met de vroegste kunstuitingen van de moderne mens in prehistorische tijden toen er nog balans was. Zolang wij deze kennis niet hebben, kan deze ook niet tot voorbeeld dienen. Met als gevolg dat we een gekleurd geschiedenisbeeld voorgeschoteld krijgen. Het is de hoogste tijd om het verleden in het juiste perspectief te beschouwen zodat we naar een toekomst in balans kunnen groeien!

Omdat we een eenzijdig verhaal krijgen vanuit de male-gazed kunstgeschiedenis, draag ik HERSTORY uit. Dit doe ik o.a. door publicaties zoals mijn boeken Het Parijs van Isis (www.parijsvanisis.nl) en Herstory of Art (www.herstoryofart.nl) en Herstory Magazine, online kunstgeschiedenis (bijv. www.ancientherstory.nl en www.vrouwelijkeimpressionisten.nl) en lezingen op locatie (zie deze website en bijv. www.kunsthistorischesalon.nl).

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing