Deze themadag is opgenomen in het Archief van de Kunstgeschiedenis Academie

Beschikbaar is de (on-demand) online lezing over Leonora Carrington & Max Ernst (opname 22 augustus 2022) KLIK HIER

 

Vrijdag 30 november 2018
Exclusieve Themadag

Leonora Carrington, de grootste surrealistische kunstenares

 

Het Manifeste du surréalisme van André Breton uit 1924 vormt het officiële startsein van het surrealisme, een kunststroming die voornamelijk wordt gedomineerd door mannelijke kunstenaars, zoals Max Ernst, Man Ray, René Magritte en Salvador Dalí. Althans dat is wat ons wordt verteld aangezien de kunstgeschiedenis al decennia lang het verhaal is van witte, westerse mannen. Dat er vele talentvolle vrouwen hun steentje hebben bijgedragen aan het surrealisme is helaas niet algemeen bekend. En als hun naam genoemd wordt, is het als muze of ‘de vrouw van’. Tijd om deze vrouwen – en Leonora Carrington in het bijzonder – hun rechtmatige positie in de kunstgeschiedenis (terug) te geven.

Op vrijdag 30 november 2018 organiseren wij een exclusieve themadag over de grootste surrealistische kunstenares Leonora Carrington (1917-2011). Aanleiding zijn twee prachtige boeken die dit jaar in Nederlandse vertaling zijn verschenen bij Uitgeverij Orlando. Naast schilderes en beeldhouwster was Leonora Carrington namelijk ook schrijfster.

Leonora Carrington werd in 1917 geboren in Lancashire, Engeland. In 1937 ontmoette ze op een feestje de surrealistische kunstenaar Max Ernst. Samen met hem vertrok ze naar Parijs, waar ze kennismaakte met de groep surrealistische kunstenaars rond André Breton. In 1942 emigreerde ze naar Mexico, waar ze tot haar dood in 2011 woonde en werkte. Zij schreef, schilderde en beeldhouwde en wordt inmiddels gerekend tot een van de grootste surrealistische kunstenaars. De afgelopen jaren was haar werk op verschillende internationale tentoonstellingen te zien en in Mexico is in onder andere San Luis Potosí een museum gewijd aan haar werk.

Leonora Carrington – Britain’s Lost Surrealist | TateShots

Beneden

Leonora Carrington was een 19-jarige studente aan de kunstacademie op het moment dat zij in 1937 de beroemde kunstenaar Max Ernst tijdens een diner ontmoette. Ze werden verliefd en Carrington volgde Ernst naar Parijs. Niet veel later vestigden ze zich samen in de Provence.
In mei 1940 bezette het Duitse leger Frankrijk en Max Ernst werd gearresteerd en gevangen gezet in een kamp. Hierop stortte Leonora Carrington psychisch in. Vrienden hielpen haar naar Spanje te vluchten, waar ze na tussenkomst van haar familie gedwongen werd opgenomen in een psychiatrische inrichting. In Beneden beschrijft Carrington niet alleen hoe ze ten prooi viel aan haar eigen angsten en waanbeelden, maar ook over de wrede behandeling door haar arts. Het verslag van deze beproeving is een duizelingwekkende reis door de hallucinerende logica van de waanzin.

In de pers

‘Een ongelooflijk eerlijk, openhartig, pijnlijk en persoonlijk verslag van haar donkerste uren.’ – Publishers Weekly

‘Haar taalgebruik is net zo precies als de kleurkeuze van een kunstenaar, waardoor het haar lukt het onuitspreekbare uit te drukken.’ –  The Village Voice

ISBN: 978 94 92086 62 4
112 pagina’s, gebonden
€ 17,95

Alle verhalen

Een meisje wil niet naar een debutantenbal en vraagt een hyena om in haar plaats te gaan; een paard neemt je mee naar het huis van Angst; een verliefde fruitverkoper kan geen afscheid nemen van zijn overleden vrouw…

De surreële wezens, dieren en personages die haar schilderijen bevolken komen overtuigend tot leven in de verhalen van de kunstenares en schrijfster Leonora Carrington. Ze neemt de lezer mee naar een andere realiteit die tegelijkertijd vervreemdend én herkenbaar is, waar het even logisch om vriendschap te sluiten met een hyena als om twee kolen te zien vechten in het bos. Grimmig maar ook geestig, puur en onopgesmukt.

Haar hele leven schreef Leonora Carrington korte verhalen en ter gelegenheid van haar honderdste geboortedag zijn deze in 2017 voor het eerst verzameld. Hiermee is deze bundel een unieke illustratie van het talent en de ongekende verbeeldingskracht van een bijzondere kunstenaar.

In de pers

‘Wat goed dat deze kostelijke ontregelingen weer beschikbaar zijn. Carrington laat ons lachen, gruwen, en genieten van beelden die je bij niemand anders zult aantreffen.’ Arjan Peters in de Volkskrant

‘Carrington lezen is een literaire trip. Zij is een grote bron van inspiratie voor veel schrijvers en kunstenaars. Op onnavolgbare wijze weet zij de onaangename dagelijkse realiteit naar een nieuwe werkelijkheid om te buigen: fantasievol, grimmig, geestig en surrealistisch.’ Emily Kocken, schrijfster van De kuur

‘Haar woorden zijn net zo puur, onopgesmukt en geestig als de inhoud wild, verwarrend en onzagwekkend is.’ Times Literary Supplement

‘Her delirious fantasy reveals to us a little of the secret magic of her paintings.’ Luis Buñuel

ISBN: 978 94 92086 88 4
224 pagina’s, gebonden
€ 20,00

Programma exclusieve themadag vrijdag 30 november 2018

10.00 – 10.30 uur: inchecken en onthaal met koffie & thee
10.30 – 11.30 uur: Lezing De rol van vrouwen binnen het surrealisme door Karin Haanappel
11.30 – 12.00 uur: pauze met koffie, thee en iets lekkers
12.00 – 13.00 uur: Lezing Het fascinerende leven van Leonora Carrington door Ingrid Meurs (afgestudeerd op het literaire oeuvre van Leonora Carrington)
13.00 – 14.00 uur: lunch met heerlijke broodjes, fruit, koffie/thee, melk en jus d’orange
14.00 – 15.00 uur: Lezing Leonora Carrington, de grootste surrealistische kunstenares door Karin Haanappel
15.00 – 15.30 uur: pauze met koffie & thee
15.30 – 16.30 uur: Leesclub: bespreking van het literaire oeuvre van Leonora Carrington met uitgever Jacqueline Smit & vertaler Lisette Graswinckel
16.30 – 17.00 uur: aansluitend Q&A met alle sprekers van deze dag

Deze exclusieve themadag zal plaatsvinden in Tilburg (locatie Tilburg University). De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (eigen station: Tilburg Universiteit) en er zijn voldoende gratis parkeermogelijkheden. In de zaal is plaats voor slechts 100 deelnemers. Annuleren is niet mogelijk. Wel kun je, in overleg, een ander in jouw plaats laten komen. Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Je kunt kiezen voor een ticket met of zonder de twee boeken van Leonora Carrington. Wanneer je de boeken erbij bestelt, worden die zo snel mogelijk naar je toe gestuurd zodat je de gelegenheid hebt deze voor aanvang van de themadag te lezen. Voor de boeken geldt de vaste boekenprijs.

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing