Eind december 2020 vertelde Annine van der Meer mij over haar boek Maria Magdalena Ontsluierd en mocht ik de proefversie lezen. Diep geraakt was ik door de inhoud, wat een magistraal werk! Ik besefte me tegelijk dat de wereld deze kennis nodig heeft, deze hoopgevende boodschap van Liefde. Zodoende nodigde ik Annine uit voor een interview rond Valentijnsdag en ben op 13 februari (door de sneeuw) vanuit Brabant naar het Westland gereden. Om 14.00 uur zijn wij LIVE gegaan via ons webinarsysteem om te spreken over Maria Magdalena. Honderden mensen waren live aanwezig (of hebben de replay gezien die we een week beschikbaar stelden). Het interview heeft echt onze stoutste dromen overtroffen. De online verbinding met alle deelnemers was magisch.

Het was overigens geen traditioneel interview, maar een nieuwe manier van elkaar de ruimte geven om dat te zeggen wat nodig is. In volledige afstemming met elkaar en het onderwerp, vertrouwend dat zich aandient wat gezegd mag worden.

Omdat we veel vraag hebben gekregen naar de opname van het interview hebben we besloten deze on demand beschikbaar te stellen. Het interview staat in onze online leeromgeving onder de knop Online Lezingen en is voorzien van allerlei aanvullingen. Na aanmelding & betaling heb je een maand toegang tot het interview.

Over het boek

Annine laat weten dat het boek een driedelige structuur heeft:

DEEL I. Het eerste deel ‘Achtergronden’ is als volgt opgebouwd.

* In hoofdstuk 1 geef ik de laatste stand van het onderzoek naar vrouwelijk leiderschap in de vroege Jezusbeweging.

* In hoofdstuk 2 volgt informatie over de vroegchristelijke bronnen, canoniek en buitencanoniek, apocrief of verborgen.

* In hoofdstuk 3 ga ik in op het in 2010 opgedoken Evangelie van Miryam de Migdala of Miryam de ‘torenhoog verhevene’. Het verslag zou door Maria Magdalena zelf geschreven zijn en vanuit Alexandrië vóór 50 na Chr. door haar meegenomen zijn naar Zuid-Frankrijk.

DEEL II. In dit deel ‘De Openbare Jaren’ wandel ik ‒ aan de hand van het vierde Evangelie van de geliefde leerling van Jezus, traditioneel ‘Johannes’ genoemd ‒ door de openbare jaren waarin Jezus en Maria Magdalena samen optreden. Die openbare jaren beslaan de jaren 29 tot en met 33. Ik orden de gebeurtenissen chronologisch. Ik ga na hoe ze elkaar opvolgen over de jaren 29, 30, 31, 32 en 33. Daarbij ga ik uit van het vierde Evangelie van de geliefde leerling en vergelijk deze later aangepaste tekst met het Evangelie van Miryam, mogelijk van vóór 50 na Chr., vrijgegeven in 2010. Verschillen en overeenkomsten, komen duidelijk aan de orde.

DEEL III. In het derde deel geef ik in het eerste hoofdstuk de highlights van wat in deel II over Maria Magdalena aan de orde kwam. Op grond hiervan kunnen wij haar geschonden beeld herstellen. Wellicht verdient het aanbeveling om het lezen van dit boek met deze samenvatting in deel III te beginnen. De hoogtepunten uit het boek worden op een rijtje gezet.

Hieruit volgt, in het tweede hoofdstuk van deel III, de betekenis van Maria Magdalena voor ons nu. Werd in de kerkgeschiedenis Maria de Moeder van Jezus naar voren geschoven en tot bruid van Jezus gebombardeerd, in het viervoudige godsbeeld van Vader-Moeder-Zoon-Dochter is het nu Maria Magdalena die gerehabiliteerd wordt als Dochter en Bruid van Christus.

In het slotwoord leg ik uit waarom ik voor de titel koos Maria Magdalena Ontsluierd. Er is een verbinding naar Isis omdat de titel van een beroemd 19e-eeuws boek luidt Isis OntsluierdKLIK HIER voor nog meer informatie over het boek.

Maria Magdalena Ontsluierd heeft een eigen Facebookpagina waarop met regelmaat nieuwe inzichten worden gedeeld. KLIK HIER

Datum: het interview is op zaterdag 13 februari live opgenomen en on demand beschikbaar in de online leeromgeving.
Je krijgt 1 maand toegang tot het interview. 
Docent: Annine van der Meer
Duur: ruim 2,5 uur
Prijs: € 35,00 p/p (deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar)
Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

LET OP: je krijgt als BONUS toegang tot het interview bij deelname aan de lezingencyclus Maria Magdalena Ontsluierd. KLIK HIER voor meer informatie.

Aanmelden voor het interview Maria Magdalena Ontsluierd kan door op onderstaande knop te klikken.

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina). 

Trailer van Maria Magdalena Ontsluierd

door GYLANIA: Koen Fossey & Liesbeth Verbeek

In aanvulling op het interview organiseren we van oktober 2021 tot en met maart 2022 een online lezingencyclus Maria Magdalena Ontsluierd. Meer informatie: KLIK HIER.

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing