Het Herstory Event is opgenomen in het Archief van de Kunstgeschiedenis Academie

Herstory Event op 8 maart 2019

Jaarlijks wordt op 8 maart internationale vrouwendag gevierd. Een dag die haar wortels heeft in de vrouwenbewegingen aan het begin van de 20e eeuw en sinds 1978 is erkend door de Verenigde Naties als officiële feestdag.

Tijdens de 100e viering van vrouwendag in Nederland – op 8 maart 2012 – is mijn boek Herstory of Art geboren. Het boek is een eerste stap in de richting van een egalitaire kunstgeschiedenis www.herstoryofart.nl aangevuld met vele (online) cursussen, masterclasses en lezingen die ik geef. Het boek is in herdruk en wordt volledig herzien, maar dat is absoluut geen reden om internationale vrouwendag stilletjes voorbij te laten gaan. Daarom organiseren wij in Tilburg een Herstory Event op vrijdag 8 maart 2019.

Het thema van internationale vrouwendag 2019 is Heldinnen, dat mij onmiddellijk doet denken aan De Reis van de Held van Joseph Campbell (1904-1987). Na het jarenlang bestuderen van mythen, sprookjes en legenden ontdekte Campbell dat al deze verhalen wereldwijd een universele structuur hebben. Het zijn verhalen die vertellen over de levensreis (spirituele queste ) die een persoon maakt wanneer hij/zij op zoek gaat naar zijn/haar eigen identiteit. Het is de levensreis die door Carl Gustav Jung (1875-1961) het individuatieproces wordt genoemd: worden wie je in wezen bent.

Campbell’s gouden regel is Follow Your Bliss (Volg de Stem van je Hart): If you follow your bliss, you put yourself on a kind of track that has been there all the while, waiting for you, and the life that you ought to be living is the one you are living. Wherever you are — if you are following your bliss, you are enjoying that refreshment, that life within you, all the time.

De Reis van de Heldin

Zeg je Nana Power dan zeg je Niki de Saint Phalle (1930-2002). Bijna iedereen kent wel haar felgekleurde Nana’s, die zo vrolijk pronken op menige tentoonstelling en in de open lucht. Het zijn de meest uitbundige en zinnelijke beelden die je tegen het lijf kunt lopen. Ondanks hun schijnbare luchtigheid staan de Nana´s heel stevig op de grond. Vrouwen als grotten, als kathedralen, als oermoeders waar je in en uit kunt lopen en zelfs in kunt wonen. Vrouwen met bolle buiken en grote borsten, amper in toom te houden door de grote badpakken en bikini´s. Het is duidelijk zomer bij de sensuele Nana´s, die niet met zich laten sollen en gewoon doen wat ze zelf willen. Nana Power staat voor de kracht die vrouwen nodig hebben om onafhankelijk en gelukkig te zijn. In 1965 definieerde Niki haar Nana’s als vrolijke, bevrijde vrouwen die weten wat ze willen en hieraan ook gehoor geven en zich niet langer laten onderdrukken door de patriarchale maatschappij. Om te komen tot Nana Power heeft Niki een levensreis gemaakt die met recht een Reis van de Heldin genoemd kan worden en die zij uiteindelijk heeft gesublimeerd in haar Tarottuin.

Tijdens het Herstory Event 2019 staat het leven & oeuvre van Niki de Saint Phalle centraal en maken we haar reis Van Oermoeder tot Keizerin aan de hand van kunst, symboliek, mythologie en tarot. We starten in de oude steentijd en eindigen in de eenentwintigste eeuw. De lezingen tijdens deze dag worden gegeven door Kunsthistorica Karin Haanappel en de afgestemde muziek wordt live uitgevoerd door Nathalie Bosch van Magical Movement.

Programma Van Oermoeder tot Keizerin
09.30 – 10.00 uur: inchecken en onthaal met koffie/thee voor de vip-deelnemers
10.00 – 10.15 uur: muzikaal intermezzo
10.15 – 11.30 uur: het archetype van de Oermoeder – Ancient Herstory
11.30 – 12.00 uur: pauze met koffie/thee voor de vip-deelnemers
12.00 – 12.15 uur: muzikaal intermezzo
12.15 – 13.00 uur: het vrouwelijk goddelijke in de mythologie
13.00 – 14.00 uur:
lunch met luxe belegde broodjes, melk en jus d’orange voor de vip-deelnemers
14.00 – 14.15 uur: muzikaal intermezzo
14.15 – 15.30 uur: de levensreis van Niki de Saint Phalle
15.30 – 16.00 uur: pauze met koffie/thee voor de vip-deelnemers
16.00 – 16.45 uur: de tarot als middel tot individuatie
16.45 – 17.00 uur: muzikale afsluiting

Het Herstory Event 2019 zal plaatsvinden in Tilburg (locatie Tilburg University). Deze locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (station Tilburg Universiteit is op 5 min lopen) en er zijn voldoende gratis parkeermogelijkheden. In de zaal is plaats voor slechts 100 deelnemers. Alle aanmeldingen gaan op volgorde van binnenkomst en vol = vol. Annuleren is niet mogelijk. Wel kun je, in overleg, een ander in jouw plaats het Herstory Event laten bijwonen. Heb je vragen, stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com

Om een indruk te krijgen van The Hero’s Journey (De Reis van de Held) in Films kun je de video hieronder bekijken.  Wil je meteen aanmelden voor het Herstory Event dan scroll je naar beneden.

Niki de Saint Phalle & Tarottuin

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing