fbpx

Deze lezing is opgenomen in het Archief van de Kunstgeschiedenis Academie

Exclusieve lezing Femmes Fatales – Sterke vrouwen in de mode

Tot 24 maart 2018 is de indrukwekkende tentoonstelling Femmes Fatales – Sterke vrouwen in de mode te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. Een tentoonstelling die beslist de moeite waard is om een bezoek aan te brengen, zeker als je de nodige achtergrond informatie vooraf kunt beluisteren en in je achterhoofd mee kunt nemen bij je bezoek.

Om je van de juiste informatie te voorzien, hebben wij Kunsthistorica Wendy Fossen – oprichtster van Casa dell’Arte, reisleidster bij SRC Reizen en verbonden aan het Gemeentemuseum & het Mauritshuis – bereid gevonden om een prachtige inleiding te verzorgen in de aula van het museum. Naast een interessante uiteenzetting over de PowerVrouwen van de Mode zal Wendy ook enkele sluiers oplichten hoe het er achter de schermen aan toe gaat met het organiseren van zo’n tentoonstelling. Deze exclusieve en unieke lezing vindt plaats op zaterdagochtend 12 januari 2019 in het Gemeentemuseum zodat je na afloop op je gemak de expositie kunt gaan bekijken.

Aan het begin van de 20e eeuw moesten vrouwelijke ontwerpers zich staande houden in een mannenwereld. Dit is niet altijd zo geweest, lees het artikel van Kunsthistorica Karin Haanappel https://www.artedelledonne.nl/een-eeuw-mode-en-vrouwengeschiedenis-in-een-notendop/  In onze tijd is het gelukkig weer als vanouds! Veel vrouwelijke ontwerpers staan aan het hoofd van een modehuis en sommigen profileren zich bovendien als ware voorvechters van de vrouwenrechten of spreken zich expliciet politiek uit. De tijd is daarom rijp voor een tentoonstelling – de eerste in de modegeschiedenis – die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. De tentoonstelling Femme Fatales – Sterke vrouwen in de mode toont creaties van vele grote (inter)nationale namen, zoals Coco Chanel, Vivienne Westwood, Miuccia Prada, Maria Grazia Chiuri (Dior), Sarah Burton voor Alexander McQueen, Clare Waight Keller (Givenchy), Stella McCartney, Iris van Herpen en Fong Leng. Daarbij kiest het Gemeentemuseum Den Haag voor spraakmakende fotografie met een opvallend model: Eveline Hall, een vrouw die enorme kracht uitstraalt. Dit classic model betrad op 65-jarige leeftijd voor het eerst de catwalk en stond daarna voor de camera van beroemde fotografen.

Vrouwelijke topontwerpers
Bij veel modehuizen die zijn opgericht door een man, staan inmiddels ware powervrouwen aan het roer. “Denk aan Maria Grazia Chiuri bij Dior, Sarah Burton voor Alexander McQueen en tot voor kort Phoebe Philo voor Céline. Dat zette mij aan het denken”, vertelt modeconservator Madelief Hohé. “Doen zij hun werk anders? Hoe invloedrijk is hun werk? En speelt het vrouw-zijn een rol in hun ontwerpen? We laten in de tentoonstelling ontwerpen uit de achttiende eeuw zien, toen vrouwen nog als naaister werden gezien en ondergeschikt waren aan de mannelijke kleermakers. Daarnaast laten we aan de hand van thema’s creaties zien van vrouwelijke topontwerpers door de jaren heen. Van modern en chic tot activistisch. En van diva’s tot boss ladies.” Femmes Fatales – Sterke vrouwen in de mode bevat werk van een indrukwekkende lijst vrouwelijke (inter)nationale ontwerpers. Daarnaast komen ook vrouwen aan bod die achter de schermen van menig modehuis een verstrekkende invloed hadden.

Classic model
Krachtige, opvallende vrouwen zie je ook steeds vaker verschijnen op de catwalk en in campagnes. Het zijn echte persoonlijkheden, sterke vrouwen. Het Gemeentemuseum speelt hierop in door voor deze tentoonstelling – onder anderen – te werken met een classic model. Eveline Hall, de zeventig inmiddels gepasseerd, kun je met recht een powervrouw noemen. Op haar 65e werd ze ontdekt als model en ze liep vervolgens over de catwalk voor bijvoorbeeld Jean Paul Gaultier en werkte wereldwijd met beroemde fotografen als Peter Lindbergh. Voor Femmes Fatales schittert ze op foto’s en posters, onder andere in een 3D-geprinte creatie van Iris van Herpen. “Een fantastisch ontwerp, ik zou er maar wat graag de catwalk mee op willen! Ik vind het heel bijzonder dat ik aan deze fotoshoot met de vrouwelijke fotografen Petrovsky & Ramone mocht meewerken en ik kijk ook enorm uit naar de tentoonstelling. Niet alleen omdat er veel moois is te zien, maar ook omdat het zo’n belangrijk onderwerp is. Wij vrouwen moeten ons altijd bewijzen, we moeten meer doen dan mannen. Dat geldt ook in de modewereld. Ik vind dat we als vrouwen moeten strijden voor gelijkwaardigheid. Zelf ben ik iemand die heel sterk overkomt en dat is een kracht waar je als vrouw gebruik van moet maken. Welke leeftijd je ook hebt: laat mensen zien dat je power hebt. Straal kracht uit. Dat is zeker in deze tijd belangrijker dan ooit!”

Met medewerking van modejournalist Georgette Koning is een catalogus samengesteld vol interviews met en quotes van bekende vrouwelijke ontwerpers. Ze geven in eigen woorden hun visie op mode en vrouwelijkheid. Ook de complete fotoserie van Petrovsky & Ramone is erin opgenomen, evenals foto’s van de museumcollectie. De catalogus is vormgegeven door Roosje Klap en wordt uitgegeven door Waanders & De Kunst, verkoopprijs € 24,95.

De tentoonstelling reist door naar Modemuseum Hasselt en is daar van 13 april tot en met 15 september 2019 te zien onder de titel Wonder Women – Sterke vrouwen in de mode.

De exclusieve lezing Femmes Fatales – Sterke Vrouwen in de Mode wordt gegeven door Kunsthistorica Wendy Fossen in de aula van het Gemeentemuseum Den Haag. De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (bus en tram stoppen op loopafstand) en er zijn voldoende (betaalde) parkeermogelijkheden. Annuleren is niet mogelijk. Wel kun je, in overleg, een ander in jouw plaats laten komen. Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Datum: zaterdag 12 januari 2019
Tijd: 11.00 – 13.00 uur
Locatie: Gemeentemuseum Den Haag (aula)

Aan het woord:

Mijn naam is Wendy Fossen en als freelance kunsthistorica heb ik in juli 2007 Art & Design Projects opgericht. Na meer dan tien jaar in het bedrijfsleven heb ik er voor gekozen om mijn hart te volgen. Als klein kind wilde ik altijd graag archeologie studeren omdat ik door mijn ouders werd mee gesleept langs de opgravingen van o.a. Pompeï, Rome en Mycene. Eenmaal groot maak je een verstandelijke keuze in de hoop daar goed aan te doen. Mijn doctoraal studie Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en mijn Master International Relations aan de University of Canterbury hebben mij gevormd en opgeleid, maar de liefde ging nog steeds uit naar de kunsten.
Nadat ik zelf kinderen had gekregen ontstond de behoefte hen ook op sleeptouw te nemen en van alles te laten zien. Een mooi excuus om dan eindelijk mijn passie te volgen en Kunstgeschiedenis te gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Het was geen sinecure om naast het gezin en een normale werkweek te studeren, en ben mijn Kees eeuwig dankbaar dat hij het voor mij mogelijk maakte! Nog vóór de bul op zak was, heb ik mijn baan als Procesmanager bij KPN opgezegd en ben ik als Freelance Kunsthistorica aan de slag gegaan. De afgelopen jaren heb ik onder de naam Art & Design Projects gewerkt, maar de naam dekte de activiteiten onvoldoende, vandaar dat ik gekozen heb voor Casa dell’Arte, het Huis van de Kunst. Uiteindelijk verzorg ik alle activiteiten vanuit huis en gecombineerd met mijn voorliefde voor Italië, vond ik Casa dell’Arte zodoende een passende naam.
Inmiddels verzorgt Casa dell’Arte lezingen voor talloze opdrachtgevers, waaronder het Gemeentemuseum en het Mauritshuis in Den Haag. Als reisleider werk ik voor SRC Reizen en SNP Wandelvakanties in Italië.

Ik kijk ernaar uit om deze exclusieve lezing over de Femmes Fatales in het Gemeentemuseum te geven op 12 januari!

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing