Deze lezing is opgenomen in het Archief van de Kunstgeschiedenis Academie

Classic Beauties

Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18e eeuw

Vol belangstelling kijkt heel Europa midden 18e eeuw naar de opgravingen in het gebied rond de Vesuvius. Eeuwen lang lagen oude Romeinse steden als Pompeï en Herculaneum bedolven onder lava en puin. De schoonheid van de gevonden kunstschatten slaat in als een bom en wordt een grote inspiratiebron voor schrijvers, kunstenaars en componisten. Het neoclassicisme is een feit. Bovendien wakkeren de opgravingen een enorme reislust aan onder jonge aristocratische Europeanen. Velen ondernemen de maandenlange reis naar Italië, in het bijzonder naar Rome. Tijdens hun Grand Tour maken zij kennis met de hoogtepunten van de klassieke kunst en ontwikkelen al doende een good taste waarbij classic beauty centraal staat.

Tot 13 januari 2019 toont de Hermitage Amsterdam de Classic Beauties, reden om hier een verdiepende lezing over te geven! In deze lezing zullen we in de voetsporen treden van de grand tourists en ontdek je hoe zij reisden, hoelang ze erover deden en wat ze hierover optekenden in hun reisverslagen en schetsboeken. In Rome ontdekken we das Wunderkind Angelika Kauffmann (1741-1807). Zij is een van de beroemdste en meest gewilde schilders van haar tijd. Haar portret van Winckelmann is zijn favoriet. Wanneer zij naar Engeland gaat, wordt zij een van de mede-oprichters van de Royal Academy of Art en eenmaal terug in Rome ontmoet ze Goethe tijdens zijn Italiaanse Reizen en zorgt voor de scholing van zijn esthetische visie.

Deze verdiepende lezing, gegeven door Kunsthistorica Karin Haanappel, zal plaatsvinden in Tilburg (locatie Tilburg University). De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (eigen station: Tilburg Universiteit) en er zijn voldoende gratis parkeermogelijkheden. In de zaal is plaats voor slechts 100 deelnemers. Annuleren is niet mogelijk. Wel kun je, in overleg, een ander in jouw plaats laten komen. Heb je vragen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Datum: donderdagochtend 20 december 2018
Tijd: 10.00 – 12.30 uur
Locatie: Tilburg University (black box)

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing