Een unieke kijk op kunstgeschiedenis: The Story of Art met Karin Haanappel

Houd je van kunst en zou je graag meer willen weten over de kunstwerken en de verhalen erachter? Verhalen door de eeuwen heen, over mannelijke én vrouwelijke kunstenaars, over vriendschap en rivaliteit, over opbloei en ondergang, over de continue stroom vol bruisende creativiteit die tot meesterlijke werken leidt, over de context van de tijd waarin kunstenaars hebben geleefd? Wil je begrijpen hoe stijlen en periodes ontstaan waardoor je kunstgeschiedenis helder en chronologisch tot je neemt? Dan is de basiscursus kunstgeschiedenis The Story of Art echt iets voor jou!

Gedurende 9 maanden (net zolang als een zwangerschap) neem ik je mee in mijn wereld van de kunst! Ik vertel over kunst, kunstwerken, kunstenaars (mannen én vrouwen) en deel mijn visie op een evenwaardige kunstgeschiedenis. The Story of Art is immers His & Her Story. Bovendien ontdek je niet alleen heel veel leuke feiten en anekdotes, je ervaart ook dat kunst echt gelukkig maakt! Niets voor niets is #kunstmaaktgelukkig al jaren mijn levensmotto. Na 9 maanden lessen heb je nog 3 maanden om van de kunstgeschiedenis te ‘ontzwangeren’ en alles rustig op je gemak te bekijken.

In 1990 kwam ik in aanraking met het boek ‘The Story of Art’ van Ernst Gombrich (1909-2001) toen ik Algemene Letteren studeerde aan de Universiteit Utrecht en mij inschreef voor het vak ‘De kunstgeschiedenis van het westen’. Ik werd op slag verliefd, schreef mij in voor een tweede studie en heb deze wonderschone wereld van de kunstgeschiedenis nooit meer losgelaten. In 1994 ben ik afgestudeerd in beide studies – Algemene Letteren & Kunstgeschiedenis – op het oeuvre van de Franse beeldhouwster Camille Claudel (1864-1943). Vervolgens heb ik mijn eerstegraads lesbevoegdheid gehaald en in 1996 mijn allereerste bedrijf opgericht: Haanappel Art – Bureau voor Cultuureducatie. Jarenlang heb ik met heel veel plezier en enthousiasme op verschillende locaties in Nederland en België gedoceerd – totdat de toenemende files mij opbraken en ik besloot te onderzoeken of ik mijn passie ook op een andere manier kon uitdragen. In 2017  heb ik de Kunstgeschiedenis Academie en al mijn online onderwijs hier ondergebracht. Niet alleen kan ik op deze manier veel meer mensen (wereldwijd) bereiken, doordat het opgenomen wordt kunnen de deelnemers ook alle lessen terugkijken! Bovendien geeft online onderwijs mij de mogelijkheid om onderzoek te doen en te schrijven waardoor ik nog meer in staat ben om een evenwaardige kunst- en cultuurgeschiedenis uit te dragen. Kortom een win-win situatie voor alle partijen. En .. heel af en toe zeg ik nog ja tegen een sprekersopdracht op locatie. 

Mijn specialisme ligt bij vrouwelijke kunstenaars vanaf de prehistorie tot nu. Sinds mijn doctoraalonderzoek naar het leven & oeuvre van Camille Claudel in 1993-94 heb ik als missie om Herstory of Art naast History of Art te plaatsen zodat we met recht over The Story of Art kunnen spreken. Jarenlang onderzoek heeft in 2012 geresulteerd in mijn boek ‘Herstory of Art’ (welke in herdruk is). Daarnaast heb ik mij verdiept in Jungiaanse psychologie, mythologie en symboolkunde waardoor ik nog beter in staat ben om kunst & kunstenaars in de juiste context te plaatsen. 

Ik kijk ernaar uit je deelgenoot te maken van The Story of Art: de enige basiscursus kunstgeschiedenis waar balans is tussen het mannelijke en het vrouwelijke, waar geen polarisatie plaatsvindt en waar Genieten van kunst voorop staat! 

Karin X
#kunstmaaktgelukkig

De online basiscursus start ieder jaar op 1 oktober
H
eb je vragen? Stuur een mail naar mijn Team:  teamkarinhaanappel@gmail.com

Aanmelding voor de basiscursus kunstgeschiedenis is mogelijk na het introductiewebinar begin september. Vanaf dat moment (tot 1 december) zijn de aanmeldknoppen op deze website zichtbaar. Kun je echt niet zolang wachten, neem dan contact op met mijn Team om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Introductie webinar op 3 september 2023

Op zondag 1 oktober 2023 start er weer een nieuwe lichting van de basiscursus kunstgeschiedenis. Wil je meer weten over deze cursus en kennismaken met mijn manier van uitdragen? Meld je dan gratis aan voor het Introductie webinar dat ik op zondag 3 september 2023 via ons webinarsysteem live zal geven. Er komt een replay die tot 15 oktober 2023 toegankelijk is.

Kosten

De kosten voor de basiscursus bedragen € 555,55 voor 40 lessen (en allerlei extra’s). Het is mogelijk om in termijnen te betalen.
Vanaf 1 oktober komt er iedere week een nieuwe les vrij in de online leeromgeving van de Kunstgeschiedenis Academie of is er een live les via ons webinarsysteem. Na 40 lessen heb je nog 3 maanden de tijd om alles rustig te bekijken.

Als bonus krijg je ook toegang tot The Story of Art Community – het exclusieve programma voor cursisten van Karin Haanappel.

Wat kun je verwachten?

De online basiscursus kunstgeschiedenis The Story of Art bestaat uit 40 lessen waarvan 32 lessen vooraf opgenomen zijn en voorzien van aanvullingen in de online leeromgeving staan. Elke week komt er een nieuwe les vrij. Na 4 lessen is er een online LIVE lesbespreking via ons webinarsysteem (de opname komt na afloop uiteraard ook in de online leeromgeving). Bij elke vooraf opgenomen les staan een aantal ‘huiswerk-vragen’ die facultatief gemaakt kunnen worden en tijdens de online LIVE lesbesprekingen door mij worden beantwoord. Ook is het mogelijk zelf vragen in te sturen of te stellen tijdens de LIVES. De cursus start met een welkom en eindigt met een afsluitende LIVE.

Gedurende negen maanden reizen we van de prehistorie naar onze eigen tijd. Onderweg maken we kennis met uiteenlopende kunstwerken, stijlen, periodes, kunstenaars m/v en verwonderen we ons over alles wat we tegenkomen. Je leert over stijlen en technieken, over tijdgeest en begrippen. De rode draad is het boek The Story of Art van Gombrich (Nederlandse titel Eeuwige Schoonheid). Al meer dan 65 jaar geldt dit boek als een van de beste inleidingen in de kunstgeschiedenis. Waarom? Omdat Gombrich het verhaal van de kunst vertelt vanuit zijn eigen perspectief, zonder enige pretenties, in tegenstelling tot veel andere kunstgeschiedenisboeken zoals bijvoorbeeld Janson. Bovendien stelt Gombrich dat ‘kunst gemaakt wordt door mannen én vrouwen’ ook al noemt hij in 1950 geen vrouwelijke kunstenaars in zijn boek. Om het hiaat met betrekking tot vrouwelijke kunstenaars recht te zetten, maken we gebruik van mijn eigen boek Herstory of Art, dat weliswaar in herdruk is, maar doordat ik als auteur van dit boek deze cursus geef, kom je inhoudelijk niets te kort op dat vlak.

Het grote voordeel van een online cursus is dat je nooit een les hoeft te missen! Overal ter wereld waar internet is, kun je inloggen in onze online leeromgeving en alle lessen in je eigen tijd & tempo, vanaf je eigen laptop, tablet of telefoon bekijken. Het internet is grenzeloos en zo ook het Genieten #kunstmaaktgelukkig

Ik kijk ernaar uit om samen met jou door de wereld van de kunst te reizen! Heb je nog vragen, neem contact op met mijn Team via teamkarinhaanappel@gmail.com 

Karin X

Kunsthistorica Karin Haanappel

Cursisten aan het woord over de basiscursus kunstgeschiedenis

een grip uit de vele reacties vanaf 1996 toen ik ben gestart met de basiscursus

Twee dingen liepen anders toen ik me opgaf voor de basiscursus. Allereerst ging mijn man Gert mee kijken. Hij heeft nog meer verdiepingsstof gelezen dan ik. Het tweede is dat mijn toch al volle boekenkast door jouw aanbiedingen en leestips nog voller is
geworden. Ook hier is Gert een fanatiek meelezer met grote voorliefde voor Camile Claudel en de vrouwen van Picasso.
Mijn complimenten voor je cursus. Chapeau zeggen we hier. Op de middelbare school koos ik als extra vak kunstgeschiedenis en muziek. Mijn liefde voor de periodes t/m de renaissance en de periode na 1870 ontstond toen en is er nog steeds. Ik vond herkenning in je sterke vrouwelijk bewustzijn dat wijst op egaliteit als bron van zijn. Toen ik in de jaren 80 colleges feministische theologie volgde, werd bevestigd wat ik eigenlijk al wist. Er wordt maar een half verhaal verteld. Dat kritisch naar taal kijken en achter de woorden lezen, maar vooral
kijken naar wat niet verteld wordt, heeft zeker te maken met mijn studie Nederlands. Afgelopen jaar heb jij je licht laten schijnen op wat en wie verzwegen wordt in de geschiedenis van de kunst. Mijn kennis van vrouwelijke kunstenaars is verdubbeld. En hoe meer een mens leert en onderzoekt hoe mooier en rijker het leven wordt. Dus Karin jij hebt mijn, of beter gezegd, ons leven verrijkt. Het liefst zou ik je live een dikke knuffel geven om uiting te geven aan mijn waardering. Je komt nog vaak in onze huiskamer met o.a. de Ancient Herstory Programma én sinds 20 jaar haak ik weer, tijdens jouw lessen heb ik 3 omslagdoeken gehaakt.

Warme groet vanuit de Vogezen: Erica en Gert

Erica

online basiscursus

Van oktober 2020 tot juni 2021 maakte ik – met Karin als gids – een reis door de tijd en rond de wereld. Niets minder en zoveel meer! De reis omvat een tijdsperiode van meer dan 40.000 jaar, omvat alle kunstdisciplines en stromingen en is hiermee de meest volledige vorm van kunstgeschiedenis die ik ken. 
Wekelijkse trips van twee, soms bijna drie uur waarin Karin met veel enthousiasme de ene tip na de andere oplicht en altijd zorgt voor balans en evenwicht. Anders dan in traditionele kunstgeschiedenisboeken komen  vrouwelijke kunstenaars  onder het ‘mannelijke’ stof vandaan en krijgen een volwaardige plek naast de mannelijke kunstenaars.
De lessen worden aangevuld met uren lees- en beeldmateriaal dat gedurende een volledig jaar geraadpleegd kan worden. Een schat aan informatie komt naar je toe en het smaakt alleen maar naar meer. 
Mijn leven is sedert de reis zoveel rijker geworden. Dankjewel Karin

Chantal

online basiscursus

Als er ooit een periode is geweest waarin kunst gelukkig maakt en het enthousiasme en de kennis van Karin je leven verrijkt, dan is het wel deze tijd. 
Ik heb, behalve dat ik veel geleerd heb in de algemene zin van het woord met betrekking tot kunst, dit afgelopen jaar ook geleerd om eerdere aannames altijd ook breder te onderzoeken. Met als resultaat uit te komen bij, zoals Karin dit zo mooi verwoordt, evenwaardige kennis over kunst. 
Dit jaar heeft mij zoveel gebracht dat ik heb besloten de basiscursus kunstgeschiedenis The Story of Art te verlengen met nog een extra jaar.   

Dank, liefs en groet, Anja

Anja

online basiscursus

Review Basiscurus Kunstgeschiedenis van Karin Haanappel
Na mijn pensionering als docent ben ik op zoek gegaan naar studiemogelijkheden. Ik kwam uit bij een studie Cultuurwetenschappen bij de Open Universiteit, waar ik een paar certificaten haalde.
Toen ik las over de cursussen van Karin werd mijn nieuwsgierigheid gewekt temeer daar ik het feminisme een warm hart toedraag. In eerste instantie deed ik de cursus Herstory of Art en schafte het boek aan en dat beviel goed. Het afgelopen jaar volgde ik de basiscursus Kunstgeschiedenis en ik vond het een ware ontdekkingsreis.
Door het enthousiasme en de deskundigheid van Karin ben ik op het spoor gekomen van veel kunstenaars, juist ook veel vrouwen, waar ik niet veel van wist en ik ging op zoek naar boeken en  zelfs tentoonstellingen heb ik door haar lessen bezocht.
De colleges heb ik op papier uitgewerkt met veel van de fraaie afbeeldingen en bij een goede printinstelling laten drukken. Ik heb nu een naslagwerk om regelmatig in te zien. En juist door het uitwerken, de extra tijd die je besteed, ontdek je nog meer.

Ik kijk uit naar het boek van Karin over Camille Claudel en ben van plan in de toekomst meer cursussen bij haar te volgen. Ik kan ze iedereen van harte aanbevelen.

Anna

online basiscursus

Lieve Karin,
Ik heb enorm genoten van de basiscursus. Zeker in corona tijd was het een zeer fijne invulling van de dagen. Als ik ooit op een onbewoond eiland terecht zou komen en ik mocht maar een paar dingen meenemen dan kwam na het zakmes en de lucifers, Karin. Zou me nooit vervelen! Je kunt zo mooi vertellen. Blijf zeker cursussen bij je volgen en kijk uit naar de nieuwe uitgave van je boek(en)!
Groetjes Nicole Thompson

Nicole

online basiscursus

Deze basiscursus kunstgeschiedenis heeft mijn leven in positieve zin omhoog getild. Ik heb alle weken als lichtpuntjes ervaren en werd er iedere keer zo blij van. Als nieuweling heb ik zoveel geleerd en van zoveel genoten dat ik besloten heb de cursus te herhalen. Het lijkt mij fantastisch om deze bijzondere reis nogmaals mee te maken. Mijn ogen zijn op vele manieren en op vele momenten geopend: vaak was ik verbaasd en wat ik even in de war, maar na uitleg en nadenken kwam ik tot de conclusie dat ik mijn inzichten moest bijstellen. Ik kijk nu met andere ogen en probeer nu ook op ander gebied gebeurtenissen anders te benaderen.
Karin, het is fantastisch zoals je jouw kennis en informatie overbrengt: op een serieuze, maar ook gezellige en humoristische manier, altijd boeiend zodat de tijd voorbij vliegt, kortom het was genieten en je gelukkig voelen. En dat laatste had ik heel hard nodig. Veel, heel veel dank Karin voor alle mooie en interessante momenten. En ook het Team veel dank voor jullie snelle en vlotte ondersteuning. Nog heel veel zegen op jullie wegen.

Ivy

 Deze cursus helpt mij door deze zware tijd heen te komen. En de manier waarop Karin het brengt, geweldig !

Pieter

Deze cursus had ik niet willen missen! Iedere les is weer een cadeau waar je naar uitkijkt. 
Karin vertelt boeiend over het leven van vele kunstenaars en zij geeft inzicht in de context van de tijd waarin de kunst is gemaakt; heel interessant en leerzaam.  Je leert veel vrouwelijke kunstenaars en hun werken kennen, grote kunstenaars, die hier 
wél de aandacht krijgen die ze verdienen!

Ellen

Voor mij is de basiscursus kunstgeschiedenis een waanzinnige reis door de kunst. Karin vertelt het verhaal van de kunstgeschiedenis met heel veel enthousiasme. Door deze cursus ben ik op een andere manier naar kunst gaan kijken. De cursus zette me elke week weer aan het denken en bood  – naast heel veel informatie – veel nieuwe inzichten. Ik heb ervan genoten! Dank je wel Karin!

Antoinette

Wat zegt meer over een cursus dan dat je na afloop ervan meteen een tweede keer wilt meedoen? Dat is nu precies het geval bij de basiscursus kunstgeschiedenis. Het afgelopen jaar heb ik mogen genieten van Karins enthousiasme en haar meer dan uitgebreide kennis op vele terreinen, zeker niet alleen de kunsten. Via de lessen en de lives heb ik een andere kijk op de wereld om me heen gekregen. Ik heb geleerd dat alles met elkaar verbonden is en dat je lijnen kunt trekken vanuit het verleden naar het heden. Ik begrijp beter waarom het in onze samenleving gaat zoals het gaat en hoe dat zo gekomen is. Ik ben veel alerter geworden, de luiken staan nu open. Daardoor kan ik nog meer genieten van kunst. Het volgen van deze cursus was de beste beslissing van het jaar 2020. Het lichtpuntje in een gekke tijd en ik kan dat lichtpuntje niet missen. De beste beslissing van 2021 wordt het voor de tweede keer deelnemen aan de basiscursus!

Heleen

En toen was er ineens corona en stond de hele wereld op z’n kop. Intuïtief heb ik me op 1 april 2020 aangemeld voor de online basiscursus kunstgeschiedenis The Story of Art en wat heb ik genoten!! Gedurende 40 weken was er iedere woensdag een moment waarop de nieuwe les (of de LIVE) zich aandiende en ik helemaal op kon gaan in de kunstgeschiedenis. In mijn eigen #kunstmaaktgelukkig bubbel kon verblijven. Deze cursus heeft me echt door dit bizarre jaar getrokken. Karin kan fantastisch vertellen en heeft zo ontzettend veel parate kennis. Ze heeft echt mijn ogen geopend met The Story of Art – ofwel het verhaal van mannen én vrouwen. Eigenlijk kan ik iedereen alleen maar aanraden om deze cursus te volgen. Ik ga voor het tweede jaar meedoen. 

Irene

Veelgestelde vragen

Waar bekijk ik de lessen van de basiscursus kunstgeschiedenis?

Wij hebben een aparte online leeromgeving: jouw kunstgeschiedenis academie. Deze is beveiligd en alleen toegankelijk voor deelnemers aan de cursus. Na aanmelding & betaling ontvang je een mail met je inloggegevens en kun je in de online leeromgeving naar jouw cursus.

Wat heb ik nodig om deze basiscursus kunstgeschiedenis te volgen?

De basiscursus kunstgeschiedenis is ontstaan vanuit het boek van Ernst Gombrich The Story of Art (Nederlandse vertaling Eeuwige Schoonheid). Wij adviseren dit boek zelf aan te schaffen of te lenen uit de bibliotheek. Gombrich heeft dit boek in 1950 geschreven en – afgezien van voorwoord en laatste hoofdstuk – is de inhoud ongewijzigd. Het fijnste, vanwege de kleuren afbeeldingen, is de meest recente druk, maar ook een oudere druk volstaat. 
Daarnaast gebruik ik mijn eigen boek Herstory of Art met betrekking tot de vrouwelijke kunstenaars. Hoewel het boek in herdruk is en momenteel niet leverbaar, zal je daar geen hinder van hebben. In de aanvullingen krijg je voldoende informatie over vrouwelijke kunstenaars om de cursus goed te kunnen volgen. Doordat het mijn eigen (gepubliceerde) onderzoek is, heb alle kennis in huis.

Wanneer komen de lessen beschikbaar?

De basiscursus kunstgeschiedenis bestaat uit 40 lessen en start jaarlijks op 1 oktober. De dag waarop 1 oktober valt, bepaalt de dag in de week waarop de lessen vrijkomen. Is 1 oktober op een zondag dan zal elke zondagochtend een nieuwe les voor je beschikbaar zijn in de online leeromgeving. Je ontvangt hier ook een mail over.

Na vier lessen hebben we een LIVE lesbespreking via ons webinarsysteem waarin de lesstof van de vier lessen besproken wordt, vragen gesteld kunnen worden een aanvullingen gegeven worden. De opname van deze LIVE komt in de online leeromgeving. Als je verhinderd bent, kun je de LIVE dus later bekijken. Je krijgt automatisch van het Team een persoonlijke link om bij de LIVE aanwezig te zijn.

Hoeveel tijd kost de basiscursus mij per week?

Dat is natuurlijk heel lastig om te zeggen want iedereen kijkt de lessen op eigen tijd en tempo. Per les heb ik een video gemaakt van ongeveer 1,5 uur. Daarnaast krijg je aanvullingen zoals artikelen, video’s… etc. Na de 40 lessen heb je nog drie maanden de tijd om alle lessen te bekijken. 

Wat als ik na een jaar basiscursus nog een keer wil meedoen?

Dat is uiteraard mogelijk en zelfs voor een sterk gereduceerd tarief. Er zijn de afgelopen jaren meerdere deelnemers geweest die de basiscursus een tweede (of soms zelfs derde en vierde) keer hebben gevolgd. Je zult merken dat de stof steeds beter beklijft en je niet meer zonder kunst(geschiedenis) in je leven wilt. Het #kunstmaaktgelukkig virus is heel besmettelijk. Plus je hebt nog weer een jaar toegang tot The Story of Art Community.

Is het mogelijk om in termijnen te betalen?

Zeker is het mogelijk om in termijnen te betalen. Via de aanmeldlink kom je op een nieuwe pagina waar je een keuze kunt maken voor een betaling ineens of een betaling in termijnen.

Waarin verschilt deze basiscursus kunstgeschiedenis van andere?

In de basiscursus kunstgeschiedenis The Story of Art starten we in het paleolithicum waardoor zichtbaar wordt dat kunst altijd door mensen: mannen én vrouwen is vervaardigd. Door in egalitaire tijden te beginnen wordt duidelijk dat er samenlevingen in balans zijn geweest en kan de lijn doorgetrokken worden naar het nu – ondanks de enorme focus die onze huidige maatschappij nog steeds heeft op het talent van mannen. The Story of Art staat voor His & Her Story door de eeuwen heen. Vanuit mijn onderzoek en expertise ben ik een van de weinigen die op deze wijze een basiscursus kunstgeschiedenis kan doceren.

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing